Mai întâi am făcut un chec cu biluțe din acestea, cu aromă de ciocolată, iar acum am făcut un tort, pentru că voiam să le folosesc și la decor, nu numai în blat. Îmi plac mai mult decorurile acestea expresive, decât acelea făcute cu poșul, din creme, sau frișcă. Poate și pentru că nu sunt suficient de talentată la mânuirea poșului...
Pentru acest tort am făcut un blat din albușuri (iar se adunaseră cam multe, de la creme și maioneze) și am folosit o cremă de mascarpone, cu afine de pădure, iar gustul final a fost absolut delicios. Evident, se poate face un blat obișnuit, din albușuri și gălbenușuri.
Se face mai întâi blatul, chiar cu o zi înainte, dacă este cazul. Se poate face un blat obișnuit, din albușuri și gălbenușuri. Eu am făcut un blat numai din albușuri, pentru că aveam suficiente, rămase de la creme și maioneze.
Se mixează albușurile cu un praf de sare extrafină și când încep să crească în volum, se adaugă treptat, puțin câte puțin zahărul și vanilia. Când compoziția pentru blat a crescut frumos, după încorporarea și dizolvarea zahărului, se adaugă făina amestecată cu o linguriță de praf de copt. Se omogenizează bine compoziția pentru blat și se unge cu ulei forma pentru copt. Se pun cu lingura, în tava de copt. straturi alternative de compoziție de blat și biluțe Choco Balls. Ultimul start, de deasupra, va fi de compoziție pentru blat.
Se dă tava la cuptor, la temperatură medie și când blatul a crescut și s-a rumenit frumos, se oprește focul de la cuptor. Se lasă tava cu blatul să se răcească în cuptorul oprit și cu ușa deschisă.
Când blatul s-a răcit, se scoate din forma de copt și se lasă pe o planșetă, până la preparare.
Pentru cremă se face mai întâi frișca, mixând smântâna cu zahărul pudră și vanilia. Când frișca este bine legată, se adaugă un praf de sare extrafină și apoi mascarpone, puțin câte puțin, până la încorporarea totală. Se omogenizează și la urmă se adaugă afinele de pădure întregi. Se dă crema la frigider, până ce se pregătesc și celelalte ingrediente.
Se taie blatul în două, sau trei straturi orizontale, care se umezesc puțin cu un sirop răcit, făcut din: apă, zahăr și esență de migdale.
Se unge blatul cu cremă și apoi ”se învelește” cu crema rămasă. Se decorează tortul cu biluțe Choco Balls. Se dă tortul la frigider pentru 3-4 ore, înainte de porționare și servire.
1
Puteți face blatul și cu o zi înainte de prepararea tortului.
2
Lăsați blatul să se răcească în cuptorul cu ușa deschisă și abia apoi puteți să-l scoateți din forma de copt.
3
Blatul se taie numai după ce s-a răcit de tot.
4
Esența de migdale se toarnă în sirop, numai după ce acesta s-a răcit complet.
5
Pentru frișcă, smântâna trebuie să fie rece, de la frigider.
6
Mixați smântâna, cu zahăr pudră și vanilie, până ce se leagă. Nu insistați prea mult cu mixarea, pentru ca smântâna să nu se transforme în unt dulce.
7
Adăugați afinele întregi. Astfel va fi o corespondență între ele și biluțele de Choco Balls.
8
Însiropați blatul, numai după ce siropul s-a răcit.
9
Țineți tortul la frigider, până ce se termină.