Desert tort Caciula

de Ancutsa in Torturi, 22 Dec 2020 | 3309 vizualizari

 

Îmi plac torturile 3D, pe care să le poți admira din toate unghiurile, să fie cât mai reale. Îmi place să le surprind reacția celorlalți când tai tortul și felul cum se bucură de el. Am pregătit această căciulă cu pandișpan cu bombonele de zahăr colorate, răsfirate prin tot tortul pentru un efect frumos. L-am copt într-o formă tip dom si l-am umplut cu cremă de lămâie și l-am decorat cu cremă de mascarpone cu frișcă.

"retete festive de iarna"

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat și ciucure:
  • 7 ouă L,
  • Un praf de sare,
  • 1 plic zahăr vanilat Bourbon 
  • 120 ml ulei,
  • 7 linguri (cu vârf) făină albă,
  • 10 g praf de copt 
  • 3 linguri bombonele colorate (fire de zahăr) 
  • Pentru însiropat:
  • 350 ml apă,
  • 1 linguriță coajă de portocală ținută în zahăr la borcan,
  • Pentru crema de lămâie:
  • 300 ml lapte,
  • 1 linguriță coajă de lămâie ținută în zahăr la borcan,
  • 1 plic zahăr vanilat Bourbon 
  • 2 linguri (cu vârf) făină,
  • Un praf de sare,
  • 50 g unt,
  • Pentru decor:
  • 250 g cremă mascarpone,
  • 200 ml frișcă lichidă,
  • 2 lingurițe colorant alimentar natural pudră albastru,
  • 2 lingurițe apă fierbinte,
  • Fulgi de nea din zahăr 
  • Perle argintii din zahăr
Portii: 16
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort Caciula:

 

 

Blatul și ciucurele:

Bați spumă cu mixerul albușurile cu sarea și zahărul Bourbon, adaugi treptat gălbenușurile, uleiul, bombonelele colorate, făina și praful de copt.

Dai deoparte puțină compoziție într-o tavă de brioșe cât pentru 2 brioșe (aprox 3 linguri).

Torni restul de compoziție într-o tavă de copt tip dom. Din cauza formei specifice domului, evident tava nu are stabilitate, deci trebuie așezată într-o altă tavă, motiv pentru care blatul trebuie copt mai mult față de un pandișpan obișnuit. Așadar lași la copt, la foc mediu, 40-45 minute sau până trece testul scobitorii. Apoi coci și brioșele aprox 10 minute.

 

Opțional, poți pregăti un sirop din apă și coajă de portocală ținută în zahăr la borcan, amestec pe care îl fierbi 5 minute.

 

Crema de lămâie:

Amesteci laptele cu sarea, faina, vanilia si coaja de lamaie si fierbi amestecul pe foc mic pana se ingroasa. Dai de pe foc, adaugi si untul si amesteci bine. Lași la răcit, apoi bați cu mixerul maxim un minut, pentru a-i da o consistență mai fină.

 

Montare:

Tai blatul în foi subțiri, le însiropezi doar puțin, de asemenea, umpli cu crema de lămâie, care  poate ți se va părea puțină. Însă aceste două lucruri sunt necesare pentru ca tortul să nu se înmoaie prea tare și pentru a avea stabilitate.

 

Decor:

Bați cu mixerul doar puțin frișca lichidă, adaugi crema mascarpone și amesteci. Cu crema aceasta albă îmbraci tortul. Nu-ți face griji dacă nu e perfect nivelat.

Adaugă brioșa (am avut nevoie numai de una)  și lipește-o cu cremă de lămâie.

Apoi îl decorezi astfel încât să semene cu o căciulă.

Decorează un model tricotaj simplu cu un poș cu cremă albă, cu o duză rotundă, subțire.

Restul de cremă o colorezi, cu colorantul pudră albastru dizolvat în apă fierbinte.

Decorează un alt model tricotaj cu o duză cu zimți pentru marginea fesului.

Decorează ciucurele cu un poș cu cremă albastră, cu duză tip iarbă.

Decorează un model tricotaj mai gros, cu un poș cu cremă albastră, cu duză tip stea. 

Poftă Bună!

 

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:  

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/10/tort-caciula.html

 

youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=N76QopV-LU4

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Caciula" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

Rocsi 1

23.12.2020, 20:17

Frumos!

Ancutsa 1

26.12.2020, 12:17

Va multumesc frumos!

Viorica34s 1

30.12.2020, 15:17

Castiga bani cu sondaje online care valoreaza între 0,10€ si 2,5€ pe sondaj completat
La inregistrare primesti un bonus.
Inscrie-te aici https://bit.ly/2WwmDjh

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert tort 2021