O tartă delicioasă ce reunește soarele de toamnă răsfrânt pe coaja perelor, dulceața lor delicată, aroma subtilă a migdalelor și bucuria unui aluat crocant, dar fraged în același timp.
Aluatul de tartă:
Pui într-un bol încăpător făina, untul rece tăiat cubulețe și un praf de sare, amesteci și sfărâmi cu degetele. Adaugi îndulcitorul, gălbenușul și apă rece, cât să lege aluatul (eu am avut nevoie de 60 ml). Aluatul este sfărâmicios la început, așa că îl transferi pe blatul presărat cu făină și îl frămânți puțin cât să obții un aluat pufos, omogen.
Îl muți în bol și-l dai la frigider 30 de minute.
Crema frangipane:
Bați spumă albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul. Când obții o spumă fermă, dai deoparte.
Amesteci separat untul cu gălbenușurile, apa de flori de portocal, adaugi și migdalele apoi încorporezi treptat albușurile bătute mai devreme. La urmă, adaugi făina, ținând cont de consistența cremei, care trebuie să fie pufoasă, nu densă.
Montare și coacere:
Mai departe, scoți aluatul din frigider, îl întinzi în foaie subțire și îl transferi într-o tavă de tartă cu hârtie de copt. Decupezi surplusul de aluat cu un cuțit. Din aluatul rămas poți face câteva decorațiuni, eu am făcut niște trandafiri. Înțepi aluatul, din loc în loc, cu o furculiță. Poți face și un model pe margine.
Torni și nivelezi crema peste aluat. Nu ai nevoie de pesmet, la mine a fost ok, nu s-a înmuiat, a crescut și s-a copt perfect.
Speli perele și le tai felii subțiri, apoi le aranjezi frumos pe tartă.
Presari zahăr, pentru un luciu frumos.
Dai tava la cuptorul preîncălzit, mai întâi 30 de minute la foc mic, să se coacă bine înăuntru, apoi 10 minute la foc mediu, să se rumenească.
Când o scoți din cuptor, o ungi cu gem de caise, pentru un luciu frumos.
Poftă Bună!
Daca vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/09/tarta-frangipane-cu-pere.html
youtube: