Această tartă cu prune este făcută după una din rețetele primite de la o prietenă dragă de foarte departe. Am mai făcut una (muffins cu prune) zilele trecute, iar cea de-a treia va sta în așteptare, pentru că între timp am mai făcut o prăjitură cu prune, din cele pe care le făceam de obicei. Cam multe dulciuri cu prune, zilele acestea, dar așa se întâmplă când soțul merge la cumpărături: cumpără mai multe, în cantități mari, așa că după aceea avem cam mult de lucru...
Am preparat tarta într-o tavă de unică folosință cu diametrul de 20 cm.
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care aluatul a stat la frigider.
Din: făină, unt, sare, zahăr, vanilie și ou se face un aluat fraged pentru tarte. După ce se încorporează toate ingredientele, iar aluatul este elastic, omogen și nelipicios se pune într-o folie de unică folosință, se aplatizează și se dă la frigider pentru o oră.
Între timp se pregătește umplutura: prunele se spală, se șterg de apă și se taie în sferturi.
După o oră, se scoate aluatul din frigider și pe planșeta înfăinată se întinde o foaie de aproximativ 6 mm grosime. Se pune foaia în tava de copt (dacă se folosește o tavă obișnuită, ea trebuie unsă cu unt și tapetată cu făină) se înțeapă cu o furculiță și se presară uniform grisul pe fundul tăvii.
Se pun sferturile de prune circular pe fundul tăvii, de jur împrejur, până ce se acoperă toată suprafața. Se presară zahărul brun peste prune și din loc în loc se pun bucățele de unt.
Se unge tarta (aluat și umplutură) cu 1 ou bătut și se dă la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, pentru 30-35 de minute.
Se scoate din formă și se porționează cu atenție, doar după ce se răcește complet.
1
Aluatul fraged pentru tarte se face cu unt rece și se dă la frigider pentru o oră, dar se poate prepara și cu mai mult timp înainte.
2
Foaia de aluat pusă în tava de copt trebuie înțepată cu o furculiță.
3
Presărați gris pe fundul tartei, ca să absoarbă lichidul lăsat de prune.
4
Ungeți cu ou atât aluatul, cât și umplutura.
5
Nu țineți tarta în cuptor mai mult decât este cazul, ci doar atât cât se rumenește frumos aluatul.
6
Scoateți tarta din forma de copt și porționați-o doar după ce s-a răcit complet.