Îmi plac tartele cu grilaj, pentru că sunt mai dichisite și de aceea am făcut-o pe aceasta, cu crema cea mai aromată, preparată pe jumătate pe ochiul de la aragaz și pe jumătate în cuptor, ca să am pe ce sprijini grilajul.
Pentru că am văzut adeseori tarte care aveau un aspect zgrunțuros, uscat, cu marginile neregulate, parcă erau zdrențuite, am ținut să dichisesc astfel tarta mea, să-i dau și un luciu plăcut grație oului cu care am uns-o, din dorința de a arăta că ceva bun, poate fi și aspectuos.
Din ingredientele de mai jos se poate face o tartă cu diametrul de 22 cm, dar eu am preferat să fac două tarte mai mici, cu diametrul de 14 cm, pe care le-am notat aici ca fiind 2 porții.
Rețetă pentru concursul: "Tarte și plăcinte rumenite și iscusite".
Se face mai întâi aluatul pentru blat. Se mixează zahărul cu untul moale, sarea, vanilia și oul până ce se dizolvă, după care se adaugă puțin câte puțin făina și se încorporează bine, ca să devină un aluat elastic. Se pune aluatul într-o folie alimentară, se aplatizează și se dă la frigider pentru cel puțin o oră.
Între timp se face crema de vanilie. Se pun la foc într-o cratiță, 300 ml de lapte dulce, în care s-au adăugat semințele de la 1/2 baton de vanilie și se lasă să fiarbă puțin pentru a ieși aroma din ele.
Separat se mixează bine gălbenușurile, cu amidonul, zahărul și restul de lapte. Când zahărul s-a dizolvat, se toarnă în cratița cu semințele de vanilie și se amestecă întruna, la foc mic, până ce începe să se îngroașe. Se ia cratița de pe foc, se lasă să se răcorească puțin, se adaugă untul și se uniformizează bine compoziția.
Se scoate aluatul pentru blat din frigider, se lasă o parte din el pentru grilaj, iar din restul de aluat se întinde cu sucitorul pe planșetă o foaie rotundă care se pune în tava pregătită din timp. (Dacă faceți două tarte mai mici, aveți grijă cum împărțiți aluatul!)
Se înțeapă cu furculița aluatul de pe fundul tăvii și se toarnă crema de vanilie, nivelând-o frumos la suprafață. Din aluatul lăsat pentru grilaj se întinde o foaie și se taie, cu ruleta de patiserie, fâșii înguste de maxim 1,5 cm lățime. Se aranjează aceste fâșii pe tartă pe toată suprafața, ascunzându-se capetele sub aluatul de la margine, căruia i se va da, de asemenea, un aspect frumos. Se bate un ou și se unge tarta, care se dă apoi la cuptorul încălzit în prealabil.
Când tarta s-a rumenit, se scoate din cuptor, se lasă să se răcorească, după care poate fi ornată cu fragi din dulceață, sau cu alte fructe.
La servire, se adăugă în farfurioară, peste feliuța de tartă, 1-2 lingurițe de dulceață parfumată.
1
Pentru blat mixați mai întâi untul cu zahărul, sarea, vanilia și oul și abia după ce s-a topit zahărul încorporați treptat făina. Altminteri, riscați ca zahărul să nu se dizolve complet.
2
Aranjați frumos marginile tartei, ca să aibă un aspect frumos, mai ales că este decorată și cu un grilaj.
3
Nu închegați crema decât pe jumătate, înainte de a o turna în tavă, altminteri, ea va fi prea tare, după ce va sta și în cuptor.
4
Nu tăiați tarta decât după ce s-a răcit și ați decorat-o.