Aceasta este o tartă pe care o fac adeseori, pentru că dulciurile cu brânză sunt nu numai delicioase, ci și sănătoase și pentru că vreau să folosesc fructele pe care le-am pus la conservat, în fel și chip. De această dată am folosit vișine din dulceață, pentru că s-au conservat foarte bine. În plus, și-au păstrat forma frumoasă și culoarea apropiată de cea naturală.
Din ingredientele de mai jos am făcut o tartă cu diametrul de 20 cm.
Mai întâi se face un aluat fraged din: făină albă, sare, unt, zahăr, vanilie și un ou. Când aluatul este bine legat și uniform, nelipicios și elastic, se pune într-o folie alimentară, se aplatizează și se lasă la frigider, cel puțin o oră.
Între timp se pregătește umplutura. Se mixează bine brânza de vaci bine scursă cu: zahărul, vanilia, cele două ouă, coaja răzuită de la o lămâie și la urmă, făina albă. Se obține o umplutură legată și omogenă.
Vișinele se scot din dulceață și se pun într-o sită, ca să se scurgă de sirop.
După o oră, se scoate aluatul fraged din frigider și se întinde o foaie subțire pe planșeta presărată cu făină. În forma de copt, unsă cu unt se pune foaia de aluat și se taie marginile care depășesc pereții tăvii (din ele se vor face fâșii, pentru grilaj).
Se umple tava cu umplutura de brânză și se nivelează. Se modelează/ondulează manual aluatul de jur-împrejurul tartei, pentru a-i da un aspect frumos.
Se întinde o altă foaie subțire (dreptunghiulară) din aluatul rămas și se taie fâșii late de 1 cm. Se aranjează aceste fâșii peste umplutură, ca un grilaj. Apoi se umplu golurile din grilaj cu vișinele din dulceață, scurse de sirop și se unge aluatul (grilajul) cu un ou bine mixat, după care se dă tava la cuptorul bine încins, la foc moderat.
Când aluatul s-a rumenit, se face testul scobitorii, se scoate tava din cuptor și se pudrează cu zahăr farin. Tarta se taie numai după ce s-a răcit complet. Se ține în frigider până ce se consumă în întregime, deoarece conține alimente ușor alterabile (ouă, brânză unt).
1
Pentru a face un aluat fraged, untul trebuie să fie rece, abia scos din frigider.
2
Aluatul fraged poate fi făcut și cu o zi înainte.
3
Pentru a face o tartă reușită, brânza de vaci trebuie să fie bine scursă.
4
Mixați bine ingredientele pentru umplutură. Dacă brânza de vaci nu este bine scursă (și nu mai aveți răgaz să faceți aceasta) va trebui să suplimentați cantitatea de făină, până ce umplutura va fi legată, nu moale.
5
Vișinele din dulceață trebuie scurse de sirop.
6
Puteți folosi și vișine conservate cu aspirină, pentru iarnă, dar tot așa, scurse de lichidul pe care l-au lăsat.
7
Nu tăiați prea late fâșiile pentru grilaj, ca să lăsați între ele spațiul necesar.
8
Nu scoateți tarta din forma de copt și nu o tăiați înainte de a se răci complet.
9
Păstrați tarta la frigider, până ce se termină, întrucât conține ingrediente ușor alterabile (unt, brânză, ouă).