Desert salam de biscuiti, de post

de RODIMUR in Dulciuri, 2 Dec 2018 | 3214 vizualizari

 

De vreo 30 de ani păstrez două rețete de salam de biscuiți pe care le-am făcut mai rar, deși sunt foarte bune și ușor de preparat. De această dată am ales să fac rețeta de post (în Postul Crăciunului fiind) și pentru că am adăugat: nuci, vișine și sirop din dulceață, pot spune că acest salam de biscuiți, de post a ieșit excelent și că merită făcut, cât de des posibil.
(După ce va trece și perioada de post, voi face și un salam de biscuiți, de frupt, care este absolut delicios...)
Din ingredientele de mai jos am făcut trei porții de salam cu diametrul de 5,5-6 cm și cu lungimea de 15 cm.

 

INGREDIENTE

  • 250 grame de biscuiți populari
  • 200 grame de rahat
  • 150 grame de margarină
  • 2-3 linguri de cacao
  • 20-25 de vișine din dulceață
  • 3-4 linguri de sirop de dulceață
  • 4 linguri de apă
  • 3 linguri de zahăr tos
  • 2-3 lingurițe de esență de rom
  • Pentru decor:
  • 100 grame de nuci mărunțite
Portii: 3
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert salam de biscuiti, de post:

Biscuiții se sfărâmă în bucățele mici, iar rahatul se taie în cubulețe cu laturile de 1 cm.

Se amestecă bine zahărul cu cacaua, se adaugă apa și se fierbe compoziția  1-2 minute, până ce dă în clocot și se leagă. Se adaugă margarina și se omogenizează.

Peste biscuiții mărunțiți se adaugă vișinele din dulceață, cubulețele de rahat și sosul de cacao. Se amestecă ingredientele și se mai adaugă siropul din dulceață și esența de rom, până ce compoziția este legată și uniformă.

Se taie mărunt nucile.

Se întinde pe planșetă o folie alimentară și se pune cu lingura compoziția preparată. Se presară pe folie nucile mărunțite și se rulează compoziția, cu ajutorul foliei, în așa fel încât ruloul să se ”îmbrace” în nucă.

Se înfășoară ruloul în folie, se leagă la capete, se strânge și se modelează pentru a-i da forma unui salam.

Se procedează la fel, până la epuizarea compoziției.

Se ține la frigider până a doua zi, când poate fi tăiat în felii groase cam de 1,5 cm.

TIPS-URI

1

În loc de vișine, puteți folosi stafide umezite în prealabil în esență de rom.

2

Vișinele, totuși, dau un gust foarte bun salamului de biscuiți. Mi se pare mai bun astfel, decât cu stafide, care sunt mai uscate.

3

Siropul din dulceață are rolul de a lega ingredientele și a da salamului de biscuiți gustul său dulce-acrișor, atât de plăcut.

4

Puteți rula salamul prin nucă de cocos, dar este mult mai bun, dacă este rulat prin nucă.

5

Salamul de biscuiți trebuie să stea câteva ore la frigider ca să se lege. Dacă-l veți tăia înainte de acest termen, feliile s-ar putea sfărâma/desface.

6

Diametrul salamului este la alegerea dumneavoastră, la fel și grosimea feliilor. Totuși acestea din urmă nu trebuie să fie prea subțiri, ca să nu se desfacă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert salam de biscuiti, de post" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Desert tort de biscuiti