Retete pentru mese in familie".
O reteta de desert delicioasa! Blatul pufos are aroma de cafea, iar umplutura de gem de gutui ii da un parfum aparte si perlutele incolore un mister si o bucurie pentru copii!! Un desert pentru o masa de iarna!!
Intai se pune intr-un ibric la fiert o cana de apa si cand da in clocot se pun perlele de tapioca la fiert. Se lasa sa fiarba cca 10-15 minute, amestecand cand si cand. Se opreste focul dupa ce am lasat cele 15 minute sa clocoteasca si se acopera etans cu o farfuriuta 5-10 minute dupa care se scurg bine de apa si se dau la racit. Dupa ce fierb perlele de tapioca, trebuie sa fie incolore.
Preparam blatul de cafea astfel: mixam intr-un bol albusurile separate cu un praf de sare pana se spumeaza bine, apoi adaugam in ploaie zaharul si mixam pana se intareste. Dam deoparte bolul. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul adaugat treptat pana obtinem consistenta cremoasa a galbenusurilor si integram totul in bezeaua din bol.
Amestecam faina cernuta cu nesul decofeinizat si apoi incorporam in ploaie in amestecul din bol.
Tapetam o tava normala ca dimensiuni, cu hartie pentru copt si turnam amestecul din bol apoi mai presaram deasupra un pic de nes si dam totul in cuptorul preincalzit,la inceput 5 minute la foc iute si apoi inca 15 minute la foc domol. Este gata cand se rumeneste usor pe margini.
Se scoate tava din cuptor si ajutandu-ne de lama unui cutit, desprindem blatul de hartie si il lasam tot pe hartie sa se raceasca.
Intre timp mixam 5 linguri de gem cu o lingura de unt sau margarina moale, pana otinem o consistenta legata si cremoasa. Adaugam in ea perlele de tapioca scurse bine si le incorporam in amestec ajutandu-ne de o lingura.
Se intoarce blatul rece cu dosul in sus pe hartia de copt apoi se unge cu amestecul de gem si tapioca, se ruleaza cu grija strans, ajutandu-ne de hartia de copt. Rulada obtinuta se da 30 de minute la rece, apoi o scoatem si o ungem cu lingura oprita de gem de gutui. Se feliaza si obtinem un desert delicios.
Pofta buna!