Nu stiu de unde-i vine numele, dar am vazut o gramada de retete cu aceasta prajitura si am zis sa o incerc si eu :)
Bineinteles ca am adaptat-o dupa gustul meu si am aromat-o cu cafea si portocale, imi place mult combinatia asta cu ciocolata. A iesit minunat!
Blat:
Bezea cu nuci:
Crema:
Sirop:
Decor:
Crema: Mixeaza galbenusurile cu zaharul la bain marie, pana isi dubleaza volumul si se albesc, iar zaharul este topit. Amesteca faina cu cacaua si pune cate putin in compozitie, alternand cu laptele. Mixeaza in continuare la bain-marie, la viteza mica, pana obtii o crema omogena si de consistenta unei budinci.
Rastoarna crema intr-un alt castron si las-o sa se raceasca.
Mixeaza mascarpone rece, din frigider, apoi incorporeaza-l usor in crema de cacao racita, mixand la viteza mica pana ce crema devine omogena.
Intre timp, prepara blaturile.
Blat: Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza albusurile cu un praf de sare, apoi adauga zaharul si bate pana se topeste si obtii o bezea lucioasa.
Amesteca galbenusurile cu uleiul ca la maioneza, apoi pune-le peste bezea. Adauga esenta de vanilie. Mixeaza la viteza mica pana se incorporeaza.
Pune apoi faina, putin cate putin si amesteca usor cu o spatula, de jos in sus, pana se omogenizeaza compozitia.
Tapeteaza cu hartie de copt o tava de 25x35 cm si rastoarna compozitia.
Coace blatul la 180 de grade C, in cuptorul preincalzit, 20 de minute.
Scoate blatul din tava pe un gratar, indeparteaza hartia de copt si lasa-l la racit.
Blat de bezea: Mixeaza albusurile cu un praf de sare pana se intaresc, apoi adauga treptat zaharul si bate pana obtii o bezea lucioasa.
Amesteca nuca macinata cu faina si pune cate putin peste bezea, amestecand usor cu o spatula, de jos in sus, pana se incorporeaza toata cantitatea.
Tapeteaza cu hartie de copt aceeasi tava si rastoarna compozitia.
Coace blatul la 180 de grade C, pentru 15-20 de minute, pana se rumeneste usor.
Scoate-l apoi din tava si lasa-l sa se raceasca pe un gratar, indepartand hartia de copt.
Sirop: Amesteca apa cu sucul de portocale si zaharul si pune la foc mic. Lasa sa fiarba cateva minute pana se topeste zaharul. Ia craticioara de pe foc si, cand s-a racorit putin, adauga coaja rasa de portocala. Lasa siropul sa se raceasca.
Asamblare prajitura: Pune hartie de copt in tava in care ai copt blaturile, pune blatul de pandispan si inteapa-l cu o scobitoare din loc in loc, apoi toarna cu grija siropul si intinde-l uniform pe toata suprafata, cu ajutorul unei pensule. Cand siropul a intrat de tot in blat, pune jumatate din crema de cacao, niveleaza bine, pune deasupra blatul de bezea cu nuca, apoi restul de crema. Niveleaza frumos si presara deasupra fulgi de ciocolata alba.
Acopera tava cu folie alimentara si pune prajitura la frigider cateva ore.
1
In crema se poate folosi in loc de mascarpone, un pachet de unt moale de 250 g, asta daca va plac cremele pe baza de unt.