Weekend-ul acesta, fetita mea a avut ca tema pentru scoala sa pregateasca o prajitura impreuna cu un membru al familiei, asa ca ne-am apucat de treaba.
Am ales o reteta simpla, dar o prajitura aspectuasa si gustoasa, inspirata de la Teo's Kitchen. Ea a denumit-o "Prajitura Ora X", insa eu o stiu de prin cofetarie ca fiind prajitura "Ora 12".
Mie mi-a placut foarte mult cum a iesit si mi-au placut si pozele de final. As fi vrut sa pun in prezentare un ceas potrivit la ora 12, dar cum am fost pe graba, ca de obicei, am uitat.
Blat:
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile se amesteca cu jumatate din zahar si cu esenta de vanilie pana cand devin ca o crema. Se adauga esenta de rom, apa si untul moale.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu cealalta jumatate din zahar pana cand devin ca o bezea. Se adauga amestecul de galbenusuri si se omogenizeaza. Se incorporeaza faina, cacaua si praful de copt, amestecand usor, de jos in sus, cu o spatula de silicon. Compozitia se toarna intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor pana cand trece de testul scobitorii. Se lasa apoi sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit, blatul se portioneaza, eliminand marginile inestetice.
Sirop:
Intr-o craticioara se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul. Se adauga plicul de cappuccino si esenta de rom. Se lasa sa se raceasca.
Dupa aceea, portiile de blat se tavalesc prin sirop si se asaza pe o tava.
Glazura:
Ciocolata se rupe si se pune intr-un craticior impreuna cu untul si laptele. Se pune craticiorul la foc si se amesteca continuu in el pana cand se topeste toata ciocolata. Aceasta se lasa sa se racoreasca putin, dupa care se toarna cu grija, cu o lingura, peste fiecare portie de blat.
Prajiturile se introduc la frigider circa 30 de minute.
Decor:
Se mixeaza frisca si se orneaza fiecare prajitura cu ea, apoi se decoreaza cu fulgi de ciocolata si cacao.