Desert prajitura Furnicuta

de Constelatialeu in Prajituri, 18 Mai 2017 | 18440 vizualizari

 

O furnica duce-n spate un graunte jumatate, ca jumatate a ramas la Gaby, de acolo m-am inspirat......acesta prajitura mi-a fost sugerata de catre viitoarea nasa ( sora cu nr. 3) spre incercare, sa vad ce si cum, ca trebuie sa fac pentru o nunta, da una mai restransa, in familie....ginerica vrea o prajitura cu mac....pot sa spun ca este foarte gustoasa si aspectuoasa.

 

INGREDIENTE

  • Blat cu nuca
  • 4 albusuri'
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri nuca macinata
  • 2 linguri faina
  • un praf de sare
  • Blat cu mac
  • 5 albusuri
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri mac
  • 3 linguri faina
  • un praf de sare
  • Crema
  • 250 g unt Pilos 82% grasime
  • 9 galbenusuri
  • 10 linguri zahar
  • 5 linguri apa
  • 1 fiola esenta vanilie Dr. Oetker
  • 2 foi napolitane dimensiune 20/28 cm ( le taiem daca sunt mai mari)
Portii: 25
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Furnicuta:

Am folosit o tava cu dimensiunile de 20/28 cm, tapetata cu hartie de copt.

Blat cu nuca : Albusurile ( 4 la numar) le-am mixat bine cu un praf de sare , pana am obtinut o spuma tare, apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma. Am adaugat nuca macinata si faina cernuta si am omogenizat cu miscari lente de jos in sus. Compozitia am pus-o in tava tapetata, am nivelat si am dat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade, este gata cand incepe sa se rumeneasca frumos si se desprinde usor pe margine. Scoatem din tava si lasam sa se raceasca fara sa scoatem hartia de copt.

Blat cu mac : Albusurile ( 5 la numar)  le-am mixat bine cu un praf de sare, pana am obtinut o spuma tare, apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma. Am adaugat macul si faina cernuta si am omogenizat cu miscari lente, de jos in sus. Compozitia am pus-o in tava tapetata, am nivelat si am dat tava la cuptorul preincalzit, la 180 grade C; este gata cand incepe sa se rumeneasca frumos si se desprinde usor pe margine. Scoatem din tava si lasam sa se raceasca fara sa scoatem hartia de copt.

Crema. Intr-un castron de inox, punem galbenusurile ( 9 la numar), adaugam zaharul si apa si amestecam bine, asezam castronul pe baie de aburi, amestecam continuu, pana incepe sa se ingroase ca o budinca. Lasam sa se raceasca bine, eu am pus castronul in chiuveta cu apa rece, sa grabesc racirea, dupa ce s-a racit, adaugam esenta de vanilie.

Separat, mixam bine untul la temperatura camerei, apoi adaugam cate o lingura din crema de galbenusuri si mixam, procedam asa pana terminam de incorporat toata crema de galbenusuri.

Asamblare : Asezam prima foaie de napolitana pe un platou pe care am pus hartie alimentara ( eu am avut exact la dimensiunea de 20/28 cm, daca sunt mai mari foile de napolitana le taiati ) intindem o parte din crema, asezam foaia cu mac si apoi, desprindem hartia de copt, intindem crema, foaia cu nuca, desprindem hartia de copt, restul de crema si foaia de napolitana. Aducem foaia alimentara in asa fel incat sa impachetam prajitura, deasupra punem un platou si o greutate, dam la frigider pentru cateva ore, apoi cu ajutorul unui cutit bine ascutit, portionam prajitura. Mai intai am taiat marginile, apoi am portionat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Furnicuta" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (27)

RODIMUR 1

08.06.2017, 10:39

Mi s-a părut mie că am mai citit pe aici despre furnici, dar rămân la varianta aceasta a Leoaicei. Într-o bună o voi și încerca, pentru că am impresia că e foarte bună. Iar de aspect, se vede clar că este grozavă...!

AndreeaBunzac 1

19.07.2018, 12:56

La ce temperatura coaceti blaturile si cat?

Constelatialeu 1

19.07.2018, 13:38

AndreeaBunzac.....am un cuptor obisnuit nu-mi arata temperatura, stiu ca la 180 g se incalzeste bine si apoi verific dupa cum am spus in reteta....

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Albinita