O prăjitură simplă, economică și rapidă, pe care o prepar adeseori, mai ales iarna, deși vișinele sunt fructe de vară. Pentru prăjituri, sau torturi prefer să folosesc vișinele conservate (puse pentru iarnă) sau din dulceață, care fiind deja tratate termic, se comportă mai bine și nu mai lasă mult sirop. Nu este o prăjitură specială, ci una destul de obișnuită și ușor de preparat, dar care datorită vișinelor ”cărnoase”, foarte bine păstrate și miezului de nucă (pe care l-am măcinat, nu l-am mărunțit) are un gust foarte bun.
Am copt prăjitura într-o tavă cu dimensiunile de 22/30 cm. După îndepărtarea marginilor, am tăiat prăjitura în 24 de bucăți, câte 2/porție.
Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează cu un praf de sare extrafină, până ce cresc în volum. Atunci se adaugă, puțin câte puțin, zahărul tos și vanilia, mixând întruna.
Se adaugă apoi coaja răzuită de portocale și nuca. Se încorporează, unul câte unul, gălbenușurile și apoi făina (amestecată cu praful copt) în ploaie. În tot acest timp nu se oprește mixarea ingredientelor.
Se toarnă compoziția pentru blat într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină, după care se distribuie vișinele, scoase din timp din borcan și puse într-o strecurătoare ca să se scurgă de sirop.
Se dă tava la cuptor, la o temperatură medie. Când prăjitura a crescut frumos și s-a rumenit, se scoate tava din cuptor și se presară prăjitura cu zahăr pudră amestecat cu 1 plic de vanilie.
Se lasă prăjitura să se răcească, după care se îndepărtează marginile și se porționează.
1
Mixați mai întâi albușurile cu sare extrafină și abia după ce au crescut în volum, adăugați zahărul și vanilia, puțin câte puțin.
2
Nu opriți mixarea până la sfârșitul preparării.
3
Pentru a nu îngreuna compoziția, este bine să folosiți nucă măcinată, nu mărunțită.
4
Scoateți din timp vișinele din borcan și puneți-le într-o strecurătoare, ca să se scurgă de sirop.
5
Decorați prăjitura cu zahăr pudră, amestecat cu vanile, cât timp este încă fierbinte. Astfel, zahărul va adera perfect.
6
Lăsați prăjitura să se răcească total mai întâi și abia apoi îndepărtați marginile și porționați-o.