Desert prajitura cu mere si crema de vanilie

de PieleAlina in Prajituri, 8 Mar 2019 | 2731 vizualizari

 

Buna dragi bucatarasi. Aveam un cont cu numele de aalliinnaa07 , dar nu mai stiu parola si nu o mai pot recupera din cauza ca, cineva mi-a schimbat parola de la e-mail, asa ca mi-am facut alt profil. Astazi o sa va scriu o reteta de prajitura cu foi foarte moi si umplutura de mere cu scortisoara si crema de vanilie. Sper sa va placa.

 

INGREDIENTE

  • Foi (pentru 4 foi, tava 24x37cm):
    • 18 linguri de apa minerala
    • 15 linguri zahar
    • 1 plic praf de copt
    • coaja raza de la o portocala
    • 700-750 gr. de faina
    Umplutura de mere:
    • 1,5 kg de mere
    • 1 lingura unt
    • 5-6 linguri de zahar
    • 1 lingurita rasa de scortisoara
    Crema de vanilie:
    • 500 ml lapte
    • 2 galbenusuri
    • 4 linguri zahar
    • 3 linguri amidon
    • 2 lingurite zahar cu vanilie
    • 2 lingurite esenta de vanilie
    • 2 linguri unt
Portii: 16
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu mere si crema de vanilie:

Foi: Intr-un bol se amesteca apa minerala, uleiul, zaharul, coaja rasa de portocala si invartim usor cu un tel, pana se topeste putin zaharul.

Faina si praful de copt se cern, apoi incepem sa punem treptat peste lichid, pana obtinem o bila de aluat omogena , trebuie sa fie ca si plastelina  pentru a o putea  modela usor. Aluatul se imparte in 4 parti egale . Se intinde prima foaie cu sucitorul , cat mai subtire. Dosul unei tavi se unge cu margarina , se tapeteaza cu hartie de copt si asezam prima foaie pe care o intepam cu furculita din loc in loc si o introducem in cuptorul incins timp de 10-12 minute pentru a se putea usca putin. Cand este gata, scoatem foaia de pe fundul tavii si o punem la racit. La fel procedam si cu celelalte 3 foi. Umplutura de mere:  Merele se spala, se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare. Intr-o cratita se topeste untul, se adauga merele stoarse intre maini si zaharul. Se lasa la foc mediu si se amesteca pana se evapora tot lichidul. La final, se adauga scortisoara si se mai lasa doua minute. Se ia umplutura de pe foc si se lasa sa se raceasca. Crema de vanilie: Intr-un bol se amesteca cu un tel galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat . Se subtiaza cu putin lapte, apoi se adauga amidonul si amestecam bine cu telul pentru a nu se forma cocoloase. Restul de lapte se pune pe foc intr-o cratita, cand incepe sa clocoteasca, adaugam amestecul de amidon. Lasam crema la foc mic si amestecam continuu cu telul pana cand crema se ingroasa ca o budinca. Cratita se ia de pe foc, se pune untul in crema si amestecam pana cand acesta se topeste. Crema se aromatizeaza cu esenta de vanilie. Asamblarea prajiturii: se aseaja prima foaie, se pune jumatate din umplutura de mere  pe care o intindem cu paleta. Peste umplutura de mere se pune cea de a doua foaie, peste ea se pune crema de vanilie fierbinte pe care o intindem uniform, apoi cea de a 3-a foaie, peste care punem restul de mere si ultima foaie.. Se da la rece peste noapte pentru ca foile sa se inmoaie.
Pofta  buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu mere si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tarta cu mere si miere