Delicioasa, dulce-acrisoara si miroase atat de bine in casa de la merele caramelizate...
Pentru blat: separam albusurile de galbenusuri. Mixam spuma albusurile cu zaharul. Galbenusurile le mixam cu uleiul. Amestecam galbenusurile cu albusurile, adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt si amestecam cu o spatula. Punem compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul princalzit la 180 de grade C, pentru aprox. 25-30 de minute.
Apoi, trecem la caramelizarea merelor. Dam merele pe razatoarea mare si le punem cu zaharul intr-o craticioara pe foc. Isi vor lasa zeama, dar noi le lasam pe foc pana cand se evapora zeama. (mai mult decat le lasam cand facem placinta). Amestecam din cand in cand. La final, adaugam si zeama de lamaie dupa gust.
Mixam frisca si o dam la rece.
Cand blatul este complet racit, adaugam merele, uniformizam, apoi adaugam frisca. Ornam deasupra cu ciocolata rasa.
1
Frisca se tine la frigider inainte sa o mixam, chiar si paletele mixerului se pot tine 10 min, la congelator inainte. Asa se va batea mult mai repede frisca.
2
Frisca poate fi inlocuita cu o budinca de vanilie.