Stiind ca urmeaza sa am ceva musafiri, m-am gandit sa le pregatesc ceva dulce si bun, ca stiam ca isi doresc asta. Imi doream ceva cu capsuni sa fac ceva cremos si savuros, ca sa ii cuceresc pe cei dragi. Si acum, nu ca ma laud, dar desertul meu a fost mega apreciat, pentru aspect, gust, pentru faptul ca nu a fost prea dulce si multe alte complimente. Va dati seama cam ce bine m-am simtit cu atatea cuvinte minunate. Voi ce spuneti, va tenteaza o asa prajitura?
Pentru crema de lapte:
Pentru mousse-ul de capsuni:
Blatul:
Intr-un bol, mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Punem uleiul, apoi iaurtul.
Faina o amestecam cu cacaua si praful de copt, le incorporam in compozitia de galbenusuri.
La final, adaugam vanilia.
Albusurile le batem cu un praf de sare pana devin spuma. Le adaugam peste compozitia de galbenusuri, le amestecam usor cu o paleta.
Tapetam cu ulei si faina o tava rotunda, cu diametrul de 26 cm.
Turnam compozitia de blat si o nivelam.
Il introducem in cuptorul incins, cam la 170-180 de grade C, pentru 15-17 minute.
Cand este gata, il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca.
Crema de lapte:
Intr-un bol, amestecam laptele cu zaharul si amidonul, pana amidonul este complet dizolvat.
Rasturnam amestecul intr-o cratita mai groasa si o punem pe foc.
Fierbem crema la foc potrivit, amestecam continuu cu un tel, pana se ingroasa ca o budinca.
Cand s-a ingrosat, tragem crema de pe foc, adaugam untul, ciocolata alba, vanilia si le amestecam bine, pana sunt toate incorporate.
Lasam crema sa se racoreasca 5-10 minute.
Punem blatul rece pe un platou, iar in jurul sau, montam un inel detasabil. Turnam crema de lapte calda peste blat, dam prajitura la frigider 1-2 ore.
Mousse-ul de capsuni:
Capsunile dezghetate le trecem prin blender.
Le amestecam cu zaharul, le rasturnam intr-o cratita si le punem pe foc.
Amestecam bine, lasam sa dea 2-3 clocote, apoi dam cratita deoparte.
Punem foile de gelatina 5-7 minute in apa rece, la hidratat, apoi le scurgem bine si le punem peste piureul cald de capsuni.
Amestecam bine pana gelatina este complet dizolvata.
Frisca rece, o mixam pana se incheaga putin, dar nu de tot.
Adaugam mascarponele, vanilia si mai mixam pana obtinem o crema spumoasa.
Piureul de capsuni amestecat cu gelatina, caldut, il adaugam peste amestecul cu frisca.
Invartim usor totul cu o paleta, pana sunt bine incorporate.
Scoatem prajitura de la frigider, punem mousse-ul, nivelam.
Dam iar prajitura 3-4 ore la frigider sau peste noapte.
Dupa acest timp, indepartam inelul detasabil si decoram cu capsuni proaspete.
Sa aveti pofta!