De la maioneze, sau de la unele creme se tot adună albușuri pe care le folosesc pentru blaturi rapide, pufoase și economice. De această dată am folosit blatul excelent care mi-a ieșit din 10 albușuri, la o prăjitură cu o cremă cu aromă de portocale. A fost ultima prăjitură dinainte de acest Post al Crăciunului. ”A fost” este un fel de a zice, pentru că mai avem și acum în frigider încă 8 prăjiturele cremoase și aromate.
Mai întâi se face blatul. Se mixează albușurile cu un praf de sare și când acestea cresc în volum, se adaugă zahărul turnat puțin câte puțin, vanilia, coaja de limetă, iar când compoziția este bine legată, se adaugă, ”în ploaie” făina amestecată cu praful de copt.
Se toarnă compoziția în tava prevăzută cu hârtie de copt și unsă cu unt, sau ulei de floarea soarelui. Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce blatul crește și se rumenește frumos. Atunci se scoate tava din cuptor și când blatul se răcorește puțin se scoate, cu tot cu hârtia de copt și se lasă să se răcească definitiv, după care se taie, la orizontală în două foi.
Cât timp blatul stă la cuptor, se face crema. Pentru aceasta se amestecă ingredientele solide (zahărul tos și amidonul). Se adaugă cele 3 gălbenușuri și apoi laptele, puțin câte puțin. Când compoziția este omogenă, se dă cratița la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Atunci se ia de pe foc și se lasă să se răcorească, amestecând în ea din când în când, ca să nu se formeze pojghiță.
Se razuiește coaja de la două portocale, se adaugă în crema care s-a mai răcorit puțin și se amestecă pentru omogenizare.
Se toarnă zeama de portocale (100-150 ml) peste gelatină și cât aceasta se hidratează, se face frișca, mixând smântâna cu zahărul tos și vanilia. Când frișca este gata, se dă la frigider, până ce se răcorește crema.
Când crema s-a răcorit, se adaugă gelatina hidratată și se mixează până la încorporarea ei. Se adaugă apoi frișca și după mixare și omogenizare, crema este gata pregătită pentru definitivarea prăjiturii.
Se face siropul și când este bine legat se dă la răcit și se adaugă apoi zeama de portocale.
Se însiropează foaia de blat care va sta la baza prăjiturii, se unge uniform cu jumătate din cantitatea de cremă, se acoperă cu cealaltă foaie de blat, însiropată pe partea care se suprapune peste cremă. Cu restul de cremă se unge uniform cea de-a doua foaie de blat.
Se dă prăjitura la rece pentru 5-6 ore, se decupează marginile și se porționează.
Se taie portocala pentru decor și se decorează prăjiturile. Se ține la frigider până ce se termină.
1
Dacă aveți albușurile la congelator, trebuie să le scoateți din timp, ca să se decongeleze total.
2
Nu adăugați zahăr în albușuri, decât după ce acestea au început să crească în volum.
3
Nu tăiați blatul decât după ce s-a răcit complet.
4
Pentru sirop, nu adăugați zeama de portocale, decât după ce acesta s-a răcit.
5
Pentru cremă, amestecați mai întâi ingredientele solide.
6
Puteți folosi coajă răzuită de lămâie, nu neapărat de limetă, pentru a aroma blatul.
7
Faceți crema la foc mic (eventual la bain-marie) și amestecați întruna, ca să nu se formeze cocoloașe.
8
După ce crema s-a îngroșat, amestecați din când în când în ea, ca să nu se formeze pojghiță.
9
Nu adăugați gelatina hidratată în cremă, decât după ce aceasta s-a mai răcorit, ca să nu-și piardă eficiența.
10
Puneți vasul cu frișcă la frigider, odată ce ați preparat-o, până ce se răcește crema.
11
Adăugați frișca în cremă, după ce aceasta s-a răcit complet.
12
Puteți lăsa blatul neînsiropat, dar astfel, prăjitura va fi mai moale, mai aromată și mai ușor de porționat.
13
Țineți prăjitura la frigider, până la terminare.