"TARTE si PLACINTE rumenite si iscusite".
Punem faina intr-un bol si presaram un praf de sare. Drojdia o dizolvam in apa calduta, adaugam zaharul si apoi adaugam acest amestec peste faina. Adaugam si untura si framantam un aluat moale, dar nelipicios. Daca mai este nevoie, mai adaugam putina faina.
Lasam aluatul deoparte si pregatim merele pentru umplutura.
Curatam merele de coaja ( puteti sa le lasati si cu coaja), le dam pe razatoarea mare, adaugam 1 cana de zahar si punem intr-o tigaie la foc mediu. Lasam pana cand se evapora zeama lasata de la mere, aprox. (15-20 de min), adaugam scortisoara si lasam deoparte.
Impartim aluatul pentru placinta in 5-6 parti. Intindem fiecare foaie, dar pentru a se intinde cat mai bine presaram din abundenta faina atat pe blat, cat si deasupra foii. Intindem mere pe toata suprafata foii intinse si rulam.
Eu am intins foile pe hartie de copt pentru a le rula mai usor.
Punem rulourile rezultate in tava tapetata cu hartie de copt, le mai adaugam si deasupra din loc in loc cate un strop de untura si le dam la cuptorul preincalzit, la 200 de grade C, pentru 35-40 de minute. Presaram zahar pudra peste placinta calda si lasam la racit. Portionam dupa ce s-a racit complet.
1
Untul de la aluat poate fi inlocuit cu untura pentru ca foile sa iasa mai fragede.
2
Umplutura folositi ce vreti voi: mere, dovleac, branza...