Unul dintre ultimele dulciuri preparate în casă înainte de intrarea în Postul Mare a fost un desert delicios cu mere coapte și cu înghețată de vanilie. A fost atât de bun, încât m-am gândit că trebuie neapărat să găsesc o variantă de desert cu mere coapte, de post, iar rezultatul este acesta: un piure de mere coapte, aromat cu scorțișoară și asociat minunat cu portocale dulci-acrișoare și cu migdale glasate. Pe scurt, un răsfăț culinar!
Merele se spală, se taie în sferturi, se curăță de coji și de cotoare, după care se pun într-un vas termorezistent, pe un strat subțire de zahăr brun.
Se presară zahăr brun peste mere, se pune capacul și se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, pentru cel puțin 30 de minute.
Între timp se prepară migdalele glasate, după rețeta:
https://www.bucataras.ro/retete/migdale-glasate-89840.html
Când merele s-au pătruns bine și s-au înmuiat, se scoate vasul din cuptor și se lasă la răcit.
Se pasează fin merele coapte, se adaugă zahăr brun (2-3 linguri) după gust și scorțișoara pudră.
Se omogenizează amestecul și se pune în boluri.
Se decorează cu migdale glasate, cu felii de portocale și cu baton de scorțișoară.
Înainte de servire, se lasă la răcit, cel puțin 30 de minute.
1
Migdalele pot fi glasate mult înainte de coacerea merelor.
2
Curățați merele de coajă, pentru că rămâne tare, chiar dacă stă mult în cuptor.
3
Puteți doza cantitatea de zahăr în funcție de gustul dumneavoastră, dar și în funcție de cum sunt merele, mai dulci, sau mai acrișoare.
4
Pasați merele abia după ce s-au răcit.
5
Țineți bolurile cu piure de mere la rece, cel puțin 30 de minute, înainte de servire.
6
Este un desert de post foarte bun, sau pentru copii, iar elementele de decor pot fi variate.