Desert pandispan portughez Pao de Lo

de Catalina L in Dulciuri, 10 Iun 2017 | 3590 vizualizari

 

Republica Portugheză sărbătorește, în fiecare an, la 10 iunie, Ziua Națională - comemorarea poetului Luís de Camoes și marcarea Zilei Comunităților portugheze.
Prajitura pão de ló (denumire certificata din 1990) este făcută din ouă, zahăr și făină. 
În Italia, acest desert este numit Pan di Spagna.
În țările anglo-saxone există, de asemenea, o rețetă asemanatoare: Prajitura burete- Sponge cake. Primii portughezi care au ajuns în Japonia, în secolul al XVI-lea au adus reteta cu ei .
Reteta a evoluat de-a lungul secolelor pentru a deveni unul dintre cele mai tipice dulciuri din Japonia: Kasut.
Știm că originile sale sunt cu siguranță în zona orașului portughez Ovar și ca este cu siguranță o reteta monahală.  Prima reteta numita Pão de ló apare în cartea de bucate a Infanta D. Maria (1538-1577). 
Pão de Ló este consumat pe tot parcursul anului, dar mai ales în timpul sărbătorilor de Paști și de Crăciun. Era deasemenea servit prizonierilor condamnati la moarte ca o binecuvintare inainte de executare.
Este o prăjitura moale realizata cu foarte puține ingrediente: ouă, zahăr și făină - seamana cu pandispanul nostru :)
Proporția acestor ingrediente, modul si timpul de amestecare precum și forma aleasa va crea diversitate si vor iesi prajituri diferite.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/06/pao-de-lo-pandispan-portughez.html

 

INGREDIENTE

  • 5 oua la temperatura camerei
  • 200 g de zahar
  • 250 g de faina cernuta
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1 varf de sare
  • coaja rasa de lamaie- o lingurita buna
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert pandispan portughez Pao de Lo:

Incalziti cuptorul la 180 ° C.

Bateti ouale intregi cu un varf de sare, la robot/mixer la viteza mare, timp de 15 minute, adaugand treptat zaharul.

Incorporati apoi faina amestecata cu praful de copt si coaja rasa de lamaie. Amestecati usor de sus in jos.

Puneti compozitia intr-o forma unsa cu ulei (o forma cu o gaura in mijloc daca aveti).

Coaceti timp de 25 - 30 minute.

Asteptati cel putin 10 minute, inainte de a scoate din forma.

Utilizati o forma in teflon sau in metal daca aveti - s-a lipit un pic de forma de silicon :).

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert pandispan portughez Pao de Lo" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu fructe rosii