Desi la mine in Ardeal nu tin minte din copilarie sa fi mancat vreodata in familia mea mucenici, totusi, m-am gandit astazi sa fac si eu acest preparat, am ales o reteta de la prietenii mei bucatarasi de pe bucataras.ro, nu as putea numi o anumita persoana de la care am luat reteta deoarece m-am inspirat din mai multe retete, dar, in stilul meu, mi-am pus si eu amprenta si am adaugat arome care ma caracterizeaza.
Aluat:
Pentru sirop:
Aluat: Intr-un castron mare am pus faina, un praf de sare o parte din zahar si am facut un loc in mijloc unde mai apoi am adaugat ouale batute bine cu esenta de vanilie, cuisoare si anason macinat. Intr-un castronel am pus drojdia cu putin zahar, lapte si faina, am omogenizat totul si am lasat 5 minute maiaua sa creasca, apoi am adaugat-o peste faina, am adaugat si uleiul si restul de lapte si am framanatat bine aluatul pana cand nu s-a mai lipit de maini, apoi l-am lasat 1 ora la dospit.
Sirop: Am pus intr-o craticioara apa, zaharul scortisoara si semintele din pastaile de cardamom si am lasat sa fiarba pana cand s-a legat un sirop aromat pe care l-am dat la racit.
Dupa ce aluatul a dospit, am intins putina faina pe blatul de lucru, am rupt bucati din aluat, pe care le-am intins usor, am pus putina nuca macinata in mijloc, apoi am impachetat aluatul si am mai framantat putin in mana biluta de aluat,apoi am rulat-o pana am obtinut un bastonas, pe care mai apoi l-am modelat in forma de 8. Am pus mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt, i-am mai lasat sa creasca putin, apoi i-am uns cu ou, i-am introdus in cuptor pentru 10 minute, am scos apoi tava, am pus peste mucenici sirop din plin si am presarat nuca macinata peste ei si i-am reintrodus in cuptor pana cand s-au rumenit frumos.
Optional, dupa ce mucenicii se racesc ei se mai pot inmuia in sirop si manca cu pofta.
Pofta mare!