Mousse de limete, după o rețetă franceză, care a ieșit mai bine decât m-am așteptat. Un desert excelent, cu un gust foarte bun, un desert ușor și rapid de făcut, un deliciu. Nu degeaba îmi plac dulciurile cu gust de lămâie...
Se prepară mai întâi frișca naturală, din 100-125 ml de smântână grasă, mixată cu 1 plic de vanilie și 1-2 linguri de zahăr pudră. Când frișca este bine legată, se dă la frigider, până ce sunt gata celelalte ingrediente.
Într-o crăticioară se amestecă ingredientele solide: zahărul tos, amidonul alimentar și vanilia. Se adaugă laptele, se omogenizează și apoi se dă crăticioara la foc mic, sau la bain-marie. Se amestecă întruna, ca să nu se prindă de fundul vasului și nici să nu se formeze cocoloașe. Când amestecul s-a îngroșat bine, se ia crăticioara de pe foc, dar tot se mai amestecă în ea, din când în când, ca să nu se formeze pojghiță.
Când compoziția s-a mai răcorit, se adaugă zeama de limetă și apoi coaja răzuită. Se omogenizează și se mai lasă puțin, până ce se răcește total. Atunci se adaugă frișca scoasă din frigider, se omogenizează și se toarnă în cupe.
Se decorează cu feliuțe și coajă răzuită de limetă. Se lasă desertul câteva ore la rece, după care poate fi servit.
1
Amestecați întruna ingredientele pe timpul tratării termice, ca să nu se prindă de fundul crăticioarei și nici să nu se formeze cocoloașe.
2
Adăugați zeama și coaja de limetă după ce s-a mai răcit compoziția.
3
În loc de limete, se pot folosi lămâi, deși sunt mai puțin aromate.
4
Pentru frișcă folosiți smântână naturală, mixată cu zahăr pudră și vanilie, până ce se leagă bine, fără a insista prea mult, ca să nu se transforme în unt dulce.
5
Țineți frișca preparată la frigider, până ce preparați crema.
6
Adăugați frișca doar atunci când crema este rece.
7
Țineți desertul la frigider câteva ore, înainte de a-l servi.