Desert martipan d'Issoudun - Prajitura lui Balzac

de Catalina L in Dulciuri, 14 Sep 2018 | 2929 vizualizari

 

Ce descoperire interesanta acest desert!
Balzac a scris despre el in romanul mai putin cunoscut  « La Rabouilleuse » care face parte din ciclul Comedia Umana.
Nu gaseam traducerea in franceza a acestui roman, multumesc mult lui Rodica (Rodimur) care mi-a indicat traducerea - «Pescuitorii in apa tulbure »
Este un desert fin si moale care se topeste in gura, compus din migdale si acoperit de o glazura alba de zahar.
Se spune că a fost creat de surorile din ordinul de Ursuline din orașul Issoudun în secolul al XVIII-lea. Marțipanul avea mare succes si se vindea ca pâinea !
Reteta consista in a amesteca in proportie egala migdale macinate, zahar pudra, si albusuri de ou.
Compozitia obtinuta este apoi parfumata cu apa de floare de portocal.
mai multe aici : https://www.blogulluicatalina.com/2018/09/martipan-dissoudun-prajitura-lui-balzac.html
 

 

INGREDIENTE

Pentru martipan :

  • 125 g de migdale macinate
  • 125 g de zahar pudra
  • 125 g de albusuri de ou ( 4 oua )
  • 1 lingurita de apa de flori de portocal

Pentru glazura :

  • 2 lingurite de zahar pudra
  • 1 lingurita de albus de ou

Pentru decor si garnitura :

  • 1-2 portocale bio
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert martipan d'Issoudun - Prajitura lui Balzac:

Amestecati bine pudra de migdale cu zaharul si albusurile.

Incorporati apa de flori de portocal. Compozitia trebuie sa fie destul de consistenta.

Turnati intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt unsa.

Trebuie sa aveti 3-4 cm de aluat.

Dati la cuptorul incalzit la 140°C, timp de 35 minute.

Pregatiti glazura.

Incorporati albusul de ou treptat in zaharul pudra, amestecati. Trebuie sa obtineti un amestec lichid, dar destul de consistent.

Cand prajitura este coapta, turnati deasupra glazura si etalati-o uniform.

Dati din nou la cuptor la 100° C, timp de 10 minute.

Il puteti acompania cu mici verine de portocale.

Curatati portocalele de coaja si feliile de pielea alba, recuperati supremele.

Puneti-le in pahare individuale sau intr-o forma mare, adaugati un pic de apa de flori de portocal.

Nu uitati sa recuperati coaja portocalelor daca sunt bio. Eu o pun cu zahar intr-un borcanel mic etans la frigider.

Taiati prajitura in portii si acompaniati-o cu verinele pregatite.

Puteti de asemenea pregati verine cu crema engleza sau o acompania de inghetatata.

 Eu am servit-o cu inghetata de vanilie, supreme de portocala si fruct kumquat confiat - reteta aici.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert martipan d'Issoudun - Prajitura lui Balzac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (11)

kytz 1

16.09.2018, 08:07

Cu siguranță este o prăjitură foarte fină!

Adi 1

16.09.2018, 21:41

Buna!

oanapl 1

16.09.2018, 23:19

Ce desert aromat!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioșe cu afine și ciocolată albă - Rețeta pentru un desert cu fructe, aromat și delicios

pe 27.09 la 16:57

Prăjitură cu gem și bezea - Desertul dulce-acrișor care te va cuceri

pe 27.09 la 16:08

Rulouri sendviș - Rețeta rapidă pentru o gustare delicioasă

pe 27.09 la 10:54

Tocăniță cu legume și carne de porc - Rețeta savuroasă și sățioasă

pe 26.09 la 11:00

TOP
utilizatori

Retete_gustoase

1600 puncte

laura_n

1400 puncte

Constelatialeu

1003 puncte

Rocsi

514 puncte

vasimur

233 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert - Prajitura tavalita