Desert malai dulce (Alivenci)

de RODIMUR in Prajituri, 25 Mai 2017 | 4184 vizualizari

 

Puțini oameni știu ce sunt alivencile (la singular, "alivancă"), dar au citit despre ele în scrierile lui Ion Creangă. Și mai puțini încă, au mâncat sau au preparat vreodată așa ceva. Iată de ce m-am gândit să postez aici această rețetă. Eu însămi nu fac alivenci (mălai dulce) decât cel mult o dată pe an și nu respect întru totul rețeta tradițională, care oricum s-a mai modificat între timp, în funcție de ce ingrediente ne pun la dispoziție timpurile moderne. Spre exemplu, dacă alivencile de odinioară se preparau cu lapte acru ("chișleag"), astăzi se mai recomandă: laptele bătut, sana, sau iaurt, dar eu pun uneori lapte dulce și mai adaug, pentru consistență, brânză de vaci.
Este o prăjitură a vremurilor de odinioară. Un fel de mămăliguță dulce...
 
 

 

INGREDIENTE

  • 400-500 grame mălai grisat
  • 500 ml lapte dulce
  • 4 linguri de smântână
  • 300 grame brânză dulce
  • 100 grame unt
  • 250 grame zahăr tos
  • 2 ouă
  • 4 linguri de făină albă
  • 1 linguriță bicarbonat
  • 1 praf de sare
Portii: 24
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert malai dulce (Alivenci):

Se amestecă bine brânza dulce cu smântâna, ouăle, zahărul, sarea, bicarbonatul și untul topit. Peste această compoziție, se toarnă laptele și apoi se adaugă mălaiul și făina, cu grijă, să nu se formeze cocoloașe. Compoziția trebuie să fie lichidă, dar mai consistentă.

Se toarnă compoziția într-o tavă unsă cu unt și se dă la cuptor, la foc mic. Când este rumenită și uscată pe toată suprafața tăvii (pe mijlocul tăvii se întărește cel mai greu), scoateți alivanca din cuptor și, după ce se răcorește puțin, o tăiați și o serviți caldă, cu 1-2 linguri de smântână, iaurt sau dulceață.

Din aceste ingredinte, iese o tavă mare, dar dacă doriți doar să încercați rețeta, puteți să înjumătățiți ingredientele. De regulă, mălaiul se taie în pătrățele, sau în felii ca de tort, dacă se pune la copt într-un vas rotund. Eu le-am tăiat, de această dată, sub formă de inimioare, ca să le dau un aspect mai drăguț.

 

 

TIPS-URI

1

Nu lăsați tava prea mult în cuptor, ca să nu se usuce.

2

Pentru că alivencile sunt bune calde, e bine să faceți cantități mai mici și atunci diminuați proporțional ingredientele.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert malai dulce (Alivenci)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

ieri la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

Fursecuri Arici - Deliciul fraged și aromat cu nucă

pe 23.12 la 10:52

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu caise