Dintre toate înghețatele făcute (și prezentate aici) de curând, este cea mai bună și cea mai naturală. Fără coloranți sintetici, lapte condensat, cremă de patiserie (care au niște substanțe nu prea agreate de unii), fără cremă de brânză (mascarpone!) fără amidon...
Este naturală, onctuoasă și ușor de făcut. Nu face ace și nu trebuie amestecată din jumătate, în jumătate de oră. Am folosit caise confiate, pentru că ele nu mai necesită fierbere, ca cele proaspete, pentru eliminarea apei care s-ar face ace în congelator. Mi-a plăcut atât de mult, încât cred că voi transforma multe dulcețuri în înghețate naturale și bune. Pentru că se anunță o vară destul de lungă...
Am folosit caise confiate din două borcane de dulceață, dar e cam dulce. Dacă nu vă place foarte dulce, atunci puneți numai câte două linguri de zahăr (la gălbenușuri și la frișcă).
Gălbenușurile se separă de albușuri și se mixează cu 2-3 linguri de zahăr tos fin, după care se pun la bain-marie, la foc mic, până se îngroașă. După ce amestecul s-a îngroșat, se lasă puțin să se răcorească.
Între timp, se scot caisele confiate (fără sirop) din borcane și se mixează. Peste acestea se adaugă apoi gălbenușurile îngroșate și se mixează, până ce se uniformizează compoziția.
Separat se mixează smântâna cu 2-3 linguri de zahăr tos fin, până ce devine o frișcă legată.
Se toarnă câte o lingură de frișcă peste amestecul de caise cu gălbenușuri și se mixează, până ce se epuizeză toată cantitatea de frișcă și compoziția este uniformă.
Se toarnă înghețata într-o formă curată, care se pune într-o pungă de unică folosință și apoi în congelator.
După 6-7 ore poate fi servită.
Dacă țineți mai mult timp înghețata în congelator, va trebui să o scoateți cu 10 minute înainte de a fi servită.
Se decorează cu fulgi de înghețată, siropul în care au fost confiate caisele, toping din care doriți, ornamente decor...
1
Puteți reduce cantitatea de caise confiate, dar gustul nu va mai fi atât de pregnant.
2
Dacă nu vă place ca înghețata să fie prea dulce, puneți numai câte două linguri de zahăr la gălbenușuri și la frișcă.
3
Dacă nu s-a topit tot zahărul mixat cu gălbenușurile, nu vă faceți griji, se va topi foarte repede la bain-marie, datorită căldurii.
4
Nu insistați foarte mult la mixarea smântânii când veți face frișca, pentru a nu se transforma în unt.
5
Folosiți smântână grasă de la particulari. În caz contrar, smântâna va lăsa apă, care se va transforma în ace.
6
Nu uitați! Reușita înghețatei depinde de calitatea smântânii pentru frișcă!
7
Puneți forma cu înghețată într-o pungă de unică folosință, pentru a nu lua alte mirosuri din congelator.
8
Scoateți înghețata din congelator cu 10 minute înainte de a fi servită, ca să se mai înmoaie.