Desert inghetata de caise confiate

de RODIMUR in Dulciuri, 27 Iul 2017 | 3579 vizualizari

 

Dintre toate înghețatele făcute (și prezentate aici) de curând, este cea mai bună și cea mai naturală. Fără coloranți sintetici, lapte condensat, cremă de patiserie (care au niște substanțe nu prea agreate de unii), fără cremă de brânză (mascarpone!) fără amidon...
Este naturală, onctuoasă și ușor de făcut. Nu face ace și nu trebuie amestecată din jumătate, în jumătate de oră. Am folosit caise confiate, pentru că ele nu mai necesită fierbere, ca cele proaspete, pentru eliminarea apei care s-ar face ace în congelator. Mi-a plăcut atât de mult, încât cred că voi transforma multe dulcețuri în înghețate naturale și bune. Pentru că se anunță o vară destul de lungă...
Am folosit caise confiate din două borcane de dulceață, dar e cam dulce. Dacă nu vă place foarte dulce, atunci puneți numai câte două linguri de zahăr (la gălbenușuri și la frișcă).

 

INGREDIENTE

  • 5 gălbenușuri
  • 4-6 linguri de zahăr tos fin
  • 500 ml smântână grasă
  • caise confiate din două borcane de 400 grame
  • pentru decor: sirop, toping, fulgi de ciocolată, ornamente decor (la alegere)
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert inghetata de caise confiate:

Gălbenușurile se separă de albușuri și se mixează cu 2-3 linguri de zahăr tos fin, după care se pun la bain-marie, la foc mic, până se îngroașă. După ce amestecul s-a îngroșat, se lasă puțin să se răcorească.

Între timp, se scot caisele confiate (fără sirop) din borcane și se mixează. Peste acestea se adaugă apoi gălbenușurile îngroșate și se mixează, până ce se uniformizează compoziția.

Separat se mixează smântâna cu 2-3 linguri de zahăr tos fin, până ce devine o frișcă legată.

Se toarnă câte o lingură de frișcă peste amestecul de caise cu gălbenușuri și se mixează, până ce se epuizeză toată cantitatea de frișcă și compoziția este uniformă.

Se toarnă înghețata într-o formă curată, care se pune într-o pungă de unică folosință și apoi în congelator.

După 6-7 ore poate fi servită.

Dacă țineți mai mult timp înghețata în congelator, va trebui să o scoateți cu 10 minute înainte de a fi servită.

Se decorează cu fulgi de înghețată, siropul în care au fost confiate caisele, toping din care doriți, ornamente decor...

TIPS-URI

1

Puteți reduce cantitatea de caise confiate, dar gustul nu va mai fi atât de pregnant.

2

Dacă nu vă place ca înghețata să fie prea dulce, puneți numai câte două linguri de zahăr la gălbenușuri și la frișcă.

3

Dacă nu s-a topit tot zahărul mixat cu gălbenușurile, nu vă faceți griji, se va topi foarte repede la bain-marie, datorită căldurii.

4

Nu insistați foarte mult la mixarea smântânii când veți face frișca, pentru a nu se transforma în unt.

5

Folosiți smântână grasă de la particulari. În caz contrar, smântâna va lăsa apă, care se va transforma în ace.

6

Nu uitați! Reușita înghețatei depinde de calitatea smântânii pentru frișcă!

7

Puneți forma cu înghețată într-o pungă de unică folosință, pentru a nu lua alte mirosuri din congelator.

8

Scoateți înghețata din congelator cu 10 minute înainte de a fi servită, ca să se mai înmoaie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert inghetata de caise confiate" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (28)

RODIMUR 1

31.07.2017, 20:00

Apoi, caisele confiate și glasate (la care te-ai gândit,probabil) pot fi păstrate și în borcane....Dar ele nu au sirop (și eu am scris despre sirop în rețetă...). Plus că am scris explicit în rețetă că e vorba de caise din dulceață. Oricum, orice-ar fi la originea acestei nelămuriri (citirea în grabă a rețetei, sau altceva...) înghețata aceasta este foarte bună și naturală, fără conservanți, coloranți sintetici, E-uri și în plus nu face ace, ca înghețatele făcute pe bază de lapte, fructe crude, sau alte ingrediente care conțin lichide. Cine nu crede, să urmeze întocmai rețeta (nu e nici scumpă, nici greu de făcut, nici laborioasă) și se va lămuri. Mai bine decât poate fi lămurit cu explicațiile mele suplimentare (adică mai mult decât am scris explicit în rețetă).

Merisor 1

31.07.2017, 21:09

Confiate sunt doar cele uscate, Rodica, cele din dulceata sunt pur si simplu fructe din dulceata,
Nu vreau sa te superi...

RODIMUR 1

31.07.2017, 21:54

Nu mă supăr, dar am scris clar că fructele confiate sunt mai întâi fierte în sirop, ca la dulceață, pentru conservare și apoi sunt uscate. Am explicat pe larg și am scris, pentru maxima precizie și rigoare, că sunt "pe jumătate confiate" (deoarece sunt fierte/conservate în sirop, conform definiției de dicționar). În al doilea rând, dacă aș fi scris "Înghețată din caise din dulceață", nu ți se pare că e cam lung și ciudat exprimat...? Oricum, am precizat în rețetă că sunt caise din dulceață, ele sunt "pe jumătate confiate" (am explicat inclusiv din punct de vedere etimologic) și nu văd ce ar fi rău în asta. Fructele din dulceață nu se folosesc la atâtea dulciuri? E o înghețată foarte bună și naturală. Mult mai bună decât cu lapte condensat, cremă de patiserie, amidon și alte alea...

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Placinta cu branza si stafide