Nu am mai facut haiose cred ca de vreo treizeci de ani, dar atunci eram doar ajutor in bucatarie. Mi se pareau foarte greu de facut dar nu e deloc asa. Am facut niste haiose grozav de bune, umplute cu rahat si gem de prune cu nuca.
Osanza se curata de pielita, apoi se da prin masina de tocat si se amesteca bine cu cele 200 g faina. Se imparte in 3 parti egale.
Intr-un bol se pune faina, sarea, untura, oul si vinul alb. Se amesteca cu mana apoi se toarna apa minerala putin cate putin atat cat cere aluatul pentru a se putea framanta. Se rastoarna pe masa de lucru infainata si se framanta timp de 10-15 minute.
Se intinde intr-o foaie patrata si se unge cu o parte din osanza cu faina. Se impatura astfel: se aduce aluatul dinspre stanga spre dreapta pana la jumatatea foii apoi se petrece cealalta parte peste aluat si se indoaie apoi pe verticala, partea de deasupra pana la jumate si apoi partea de jos. Cel mai bine se vede din poze. Se da la rece timp de 20 de minute apoi se repeta de inca 2 ori operatiunea.
Se imparte aluatul in doua. Se ia o bucata si se intinde intr-o foaie subtire de 3-4 mm. Cu un cutit fierbinte se taie in patratele apoi se asaza cate o lingurita din amestecul de gem cu nuca sau rahat. Se pliaza in dou si se asaza in tava. Se dau la cuptorul preincalzit la 190 de grade si se lasa pana se rumenesc usor si se desfac foite.
La fel se procedeaza si cu cealalta bucata de aluat.
Asa calde se tavalesc sau se presara zahar pudra vanilat. Sunt minunate!
Pofta buna!
1
Pentru a taia mai usor aluatul, puneti lama cutitului direct pe flacara focului pentru cateva secunde!
2
Se pot umple cu ce preferati, insa cele mai bune sunt cu gem de prune si nuca!