Aceste prăjituri cu scorțișoară sunt specifice țărilor nordice care le prepară de Crăciun. Rețeta mea este mult diferită de a lor și eu le prepar la diferite ocazii, glazurate cu ciocolată albă sau neagră și decorate frumos.
Inspirația este nordică, doar prin ingredientul "scorțișoară". Pe baza experienței acumulate și a altor încercări, sau interferențe, rețeta este în mare parte, prin improvizațiile aduse, "creația" mea și mă bucur de fiecare dată când mai pot să o îmbunătățesc cu ceva, așa cum fac adeseori în bucătarie.
Evident, de Crăciun, au prioritate figurinele cu: brăduți, steluțe, lună și inimioară, iar la celelalte ocazii mai folosesc și celelate figurine sub formă de pește, sau de soare. Ca la majoritatea prăjiturilor pe care le fac, am improvizat și inventat mult, iar prin experiența îndelungată în prepararea prăjiturilor, am ajuns să realizez acest produs pe care mulți îl consideră delicios.
Iată de ce le numesc "Delicii cu scorțișoară"!
Se amestecă untul topit, ouăle și zahărul, până se dizolvă. Se adaugă bicarbonatul stins cu oțet, esența de rom și apoi făina. Se face un aluat consistent care se învelește într-o folie de plastic (pungă de unică folosință) și se pune în frigider pentru câteva ore. De la scorțișoară, aluatul va avea o culoare bej spre maroniu.
După repausul recomandat, se scoate aluatul întărit din frigider, se porționează și fiecare porție se întinde cu sucitorul pe planșeta presărată cu făină, într-un strat de 5-6 milimetri grosime.
Cu formele din plastic (trecute în prealabil prin făină) se decupează în aluat figurinele dorite, se așază în tava prevăzută cu hârtie de copt și se dă la cuptor, la foc potrivit, timp de 12-14 minute.
Figurinele se scot din cuptor când s-au rumenit foarte puțin pe fund. Ele sunt molcuțe, dar se vor întări când se vor răci.
Ciocolata menaj albă se răzuie fin într-un vas și se topește cu o lingură de ulei la bain-marie (la fel se va proceda și cu ciocolata neagră). Cu o linguriță, sau cu o paletă mică se decorează figurinele cu ciocolata albă topită, peste care se vor presăra bombonelele decorative, după care se lasă puțin să se întărească decorul. Când se termină ciocolata albă, se va topi și cea neagră și se va proceda la fel pentru decorarea figurinelor.
Se păstrează în cutii sau platouri închise (ca să rămână fragede) la o temperatură scăzută (nu neapărat în frigider).
1
Foaia de aluat pe care o întindeți pe planșetă trebuie să aibă cel puțin 5 milimetri grosime. Dacă o faceți mai subțire, prăjiturile se vor usca în cuptor și vor fi tari.
2
Aluatul trebuie să stea la rece, pentru că este fraged și sfărâmicios și pentru a se întări. Astfel, el poate fi prelucrat mai bine.
3
Porționați aluatul pe care vreți să-l întindeți pe planșetă, iar restul de aluat este bine să-l puneți înapoi la rece, până când veți întinde o nouă foaie. Dacă aluatul stă la cald, figurinele se deformează, prin creșterea aluatului.
4
Dacă țineți figurinele în cuptor mai mult timp, ele se vor usca și vor fi tari. Dacă se respectă recomandările, ele vor fi moi și plăcute.
5
Din aceste ingrediente, rezultă aproximativ 60-65 de figurine.