Cui îi place ciocolata, sigur apreciază și fursecurile cu ciocolată... Asta mi-am zis, zilele trecute când pe lângă fursecurile cu lămâie am decis să fac și câteva cu ciocolată. A fost o idee foarte bună, așa că apoi ne-am delectat diminețile, la cafea, cu fursecuri pe alese...
Din ingredientele de mai jos am făcut 54 de fursecuri cu ciocolată, albă și neagră, cam 5 bucăți/porție.
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care aluatul a stat în frigider, să se întărească.
Se mixează spumă untul cu zahărul, vanilia și gălbenușurile, după care se adaugă albușurile bătute spumă cu praful de sare.
Se adaugă ”în ploaie” făina amestecată cu praful de copt, coaja răzuită de lime și esența de rom. Se omogenizează aluatul (care este moale, dens și lipicios) și se pune într-o pungă alimentară de unică folosință. Se aplatizează aluatul, ca să se întărească mai repede la rece și se ține la frigider timp de cel puțin o oră.
După ce s-a răcit/întărit, se scoate din frigider o jumătate din cantitatea de aluat, se porționează în bucățele de mărimea unei nuci, se fac biluțe și se pun, aplatizate, pe hârtia de copt întinsă în tavă.
Se decorează fursecurile cu ”cioburi” (”colțuri”) de ciocolată albă și neagră, tăiate dinainte. Bucățelele de ciocolată trebuie înfipte în fursecuri, nu doar presărate.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, pentru 12-15 minute.
Se procedează la fel cu cealaltă jumătate de aluat din frigider.
Când fursecurile sunt rumenite la bază, se scot din cuptor și se transferă pe un platou. Cine vrea, le poate decora cu zahăr pudră, dar ciocolata constituie deja un decor suficient. Din cele două tăvi de fursecuri, eu am decorat cu zahăr pudră numai o jumătate din ele.
1
Scoateți din timp untul din frigider, ca să fie moale și ușor de prelucrat.
2
Puteți folosi coajă răzuită de lămâie, dar aveți grijă să fie bio.
3
Chiar dacă aluatul este moale și lipicios, el se va întări la frigider și va fi ușor de modelat.
4
Nu adăugați mai multă făină pentru că în acest caz fursecurile vor fi uscate, tari și înecăcioase.
5
Aluatul se poate prepara chiar cu o zi înainte și va sta foarte bine în frigider, până ce veți avea timp să preparați fursecurile.
6
Păstrați fursecurile într-un recipient închis ermetic, ca să nu se usuce.