Dorim mereu ceva dulce, chiar dacă din anumite motive nu putem să ne lansăm în prepararea unor rețete mai laborioase. În acest caz, soluția este la îndemâna oricui: creme fine, delicioase, moi și aromate, preparate rapid în porții individualizate, la pahar, cupe sau alte recipiente mici. Ceea ce am și făcut zilele trecute, fără a folosi prafurile sintetice din comerț...
Stafidele se opăresc timp de 10-15 secunde, se scurg de apă și apoi se țin 10 minute în esență de rom.
Se amestecă ingredientele solide (zahărul, vanilia și amidonul) după care se încorporează gălbenușurile.
Se mixează și se adaugă treptat laptele. Se dă compoziția la bain-marie, la foc mic și se amestecă întruna, ca să nu se prindă de fundul, sau de pereții vasului, până ce se îngroașă bine.
Se ia vasul de pe foc și se amestecă în compoziție încă 2-3 minute, până ce se mai răcorește puțin. Se adaugă untul, se omogenizează crema și se toarnă caldă în forme.
Se adaugă stafidele, scurse de esența de rom, în fiecare formă și se amestecă, pentru a nu rămâne la suprafață. Se nivelează crema din fiecare porție și se dă la răcoare.
Când crema este rece, se topește ciocolata, cu 1 lingură de ulei, la bain-marie, după care se decorează fiecare porție. Deasupra se pot presăra ornamente decor.
Se dă la rece, până la servire.
1
Folosiți lapte rece, nu fierbinte, care ar transforma imediat ingredientele solide în cocoloașe.
2
Amestecați întruna în compoziția de la bain-marie, ca să nu se prindă de fundul, sau de pereții vasului.
3
Țineți compoziția pe foc, la bain-marie amestecând mereu, până ce se îngroașă.
4
Țineți stafidele timp de 10 minute în esență de rom, după o scurtă opărire (10 secunde), pentru a fi aromate.
5
Turnați crema caldă în recipiente, pentru a lua forma lor.
6
Adăugați stafidele în crema caldă. Astfel, ele se vor umfla, vor fi moi și aromate (de la esența de rom).
7
Lăsați crema să se răcească total, înainte de a o decora cu ciocolată și ornamente.