Aluaturi de casa
Pentru aceasta reteta m-am inspirat de la Savori urbane.
A iesit un cozonac foarte bun.
Desigur, eu i-am facut o umplutura care este pe placul nostru.
Se freaca drojdia cu zaharul tos pana cand devine lichida. Se adauga laptele cald si 100 g faina cernuta. Se amesteca totul si se lasa sa creasca la loc cald.
Dupa aceea, peste maiaua rezultata se adauga untul, smantana, zaharul pudra, galbenusurile, sarea, zaharul vanilinat, esenta de vanilie, esenta de rom, coaja de lamaie si faina (treptat si cat cuprinde). Se framanta totul, adaugand uleiul la final, pana cand se obtine un aluat elastic si nelipicios. Se acopera aluatul cu un prosop si se lasa sa creasca la loc cald.
Intre timp, se mixeaza albusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se incorporeaza cacaua, apoi esenta de rom, nucile si stafidele.
Aluatul crescut se imparte in doua parti egale.
Se intinde o parte din aluat cu ajutorul sucitorului pe masa de lucru infainata. Se unge cu jumatate din albusurile amestecate cu cacao, nuci si stafide. Se presara pe deasupra jumatate din rahatul taiat cubulete si se ruleaza foaia de aluat. Se transfera cu grija intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.
Pentru cozonacul impletit, se imparte aluatul ramas in doua. Se intinde o parte si se unge cu jumatate din albusurile care au ramas. Se presara pe deasupra jumatate din rahatul care a ramas si se ruleaza foaia de aluat. Se procedeaza in mod similar si cu cealalta parte de aluat, apoi cele doua parti se impletesc. Se transfera cozonacul cu grija intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Cozonacii se mai lasa sa creasca timp de 10 minute, apoi se ung cu un galbenus amestecat cu o lingura de lapte si se presara zahar pe deasupra lor. Se introduc la cuptor pana cand se rumenesc frumos.