Desert cozonac de post cu prune si rahat

de Nadyne in Dulciuri, 4 Apr 2017 | 3720 vizualizari

 

Retete de post economice

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina pentru cozonac
  • 250-300 g zahar
  • 600 ml Fanta de portocale sau apa minerala
  • 2 pliculete drojdie uscata
  • 200 ml ulei
  • coaja de portocala si lamaie
  • esenta de vanilie
  • 250 g prune deshidratate fara samburi
  • 350 g rahat
  • 1 lingura miere
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac de post cu prune si rahat:

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. 

Cernem faina într -un vas încăpător si o amestecam cu drojdia uscată si cu zahărul.

Sucul il turnam in ibric si il incalzim putin (nu trebuie sa fie fierbinte). La fel procedăm si cu uleiul.

In mijlocul fainii, facem o adancitura, punem sucul cald si aromele si incepem sa framantam.

Când aluatul prinde consistența, turnam treptat uleiul. De acum, framantam doar aducând marginile aluatului spre centru.

Când uleiul este încorporat in totalitate, luam coca si o trantim cu putere de vas. De vreo 15-20 ori. Veți observa imediat cum devine mai fina, mai suplă. Nu trebuie sa avem un aluat vârtos, ci mai degrabă, unul molcut, usor lipicios.
Acoperim vasul cu un prosop si lăsăm la dospit, in loc cald vreo 1h si 30 minute.

Între timp, taiem rahatul in bucățele potrivite. Si prunele, daca doriti. Eu le-am pus întregi. 

Când coca a crescut suficient, o împărțim in patru. Din fiecare bucata, intindem cu mâinile, pe blatul uns cu ulei, o foaie dreptunghiulară pe care așezăm prunele si bucățele de rahat. 

Rulam si rasucim cate doua suluri, formând cozonacii.

Ii asezam in tăvile tapetate cu hartie de copt si ii mai lasam 30 minute la crescut.

Îi ungem cu ulei si introducem in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pana se rumenesc frumos si trec testul scobitorii.

Când sunt gata, se scot din tavi, se ung cu miere dizolvata in apa pentru a prinde luciu si se lasa sa se răcească alternativ pe fiecare parte, acoperiți cu un servet. 

Sincer, nu am crezut ca un cozonac de post, fără lapte, ouă, unt, poate iesi atât de pufos. Am pregătit unul mai micuț doar cu rahat, celuilalt i-am pus si prune.

Minunat, delicios si, ma repet, foarte pufos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac de post cu prune si rahat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura din foi de albusuri cu nuca si crema de lapte