Desert cozonac cu untura in aluat

de Merisor in Prajituri, 20 Apr 2020 | 9075 vizualizari

 

Atât de aerat și gustos a ieșit acest Cozonac cu untură în aluat și nuci cu ciocolată, că am trecut deja rețeta la favorite.
Dacă tot am avut untură curată și bună de la Crăciun, topită și păstrată în borcane la loc răcoros și cum știam că mama mea folosea untură la rețetele de cozonaci, am zis să experimentez și eu de data aceasta.
Nu avea cum să nu iasă delicios, deoarece toate aluaturile cu untură sunt reușite și bune.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat( 2 cozonaci)
  • 1 kg făină
  • 5 gălbenușuri de ouă medii
  • 200 gr zahăr tos
  • 50 gr zahăr vanilat
  • 150 gr untură
  • 50 ml ulei
  • 3 linguri smântână
  • 500 ml lapte
  • 10 gr drojdie uscată
  • 1 linguriță de sare
  • 3 lingurițe esență de lămâie
  • 3 lingurițe esență de portocale
  • Pentru umplutură:
  • 250 gr nucă măcinată
  • 100 gr fulgi de ciocolată amăruie
  • 100 ml lapte
  • 5 albușuri
  • 100 gr zahăr
  • 3 lingurițe esență de rom
  • Pentru uns:
  • 1 ou
  • 1/2 linguriță lapte
Portii: 2
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu untura in aluat:

Ca la orice aluat de cozonac, toate ingredientele trebuie ținute la temperatura camerei, cam cu 1-2 ore înainte de a le folosi.

Făina se cerne de două ori pentru a o aera. La mijlocul făinii, unde facem o adâncitură, punem drojdia și o lingură de zahăr. Turnăm puțin lapte cald și amestecăm drojdia cu zahărul până la lichefiere, apoi acoperim vasul și așteptăm să se activeze drojdia.

Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm sare și peste unele și peste celelalte. Albușurile le lăsăm deoparte pentru umplutură.

Frecăm gălbenușurile bine cu sarea, pentru a le intensifica culoarea, apoi cu zahărul pe care îl măcinăm împreună cu zahărul vanilat. Adăugăm peste ele, untura, smântana și esențele.

Omogenizăm bine compoziția.

Când drojdia este activată și se formează bășicuțe, adăugăm din laptele cald și  din compoziția de gălbenușuri și le amestecăm pe toate cu făina de pe margini.

Frământăm aluatul pe care îl transferăm pe masa unsă cu ulei cald. Îl frământăm cu mâinile, de asemeni unse cu ulei, până când aluatul încorporează bine uleiul.

Îndiferent că folosesc mixerul pentru a frământa aluatul, eu la final îl mai frământ și cu mâinile, astfel îmi dau seama dacă mai este nevoie de făină, sau de grăsime.

Acoperim aluatul de cozonac cu ștergare de bucătărie și îl lăsăm la dospit, la loc cald, aproximativ o oră.

Între timp, pregătim umplutura pentru Cozonac cu untură în aluat și nuci cu ciocolată.

Măcinăm nuca aproape fin și o punem într-un bol. Turnăm peste ea laptele fierbinte și amestecăm intens pentru a se opări. Nuca opărită își va mări consistent volumul. O lăsăm să se tempereze până se dospește și aluatul, apoi o amestecăm cu fulgii de ciocolată amăruie și esența de rom.

Mixăm albușurile spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul și le mixăm până obținem o bezea fermă. Încorporăm această bezea în compoziția de nuci cu ciocolată.

Împărțim aluatul în două părți pe care le întindem pe masa unsă, în două foi de 5-6 mm grosime. Întindem peste ele compoziția de nuci cu ciocolată, le rulăm și le așezăm în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Eu un cozonac l-am rulat simplu, iar pe al doilea l-am împletit. Acoperim tăvile cu ștergare și lăsăm aluaturile să se mai dezvolte 40-45 de minute, sau până depășesc marginile tăvilor.

Între timp, pornim cuptorul la 170 de grade.

Amestecăm un ou cu 1/2 linguriță de lapte și ungem cozonacii cu acest amestec, folosind o pensulă.

Coacem cozonacii la 170 de grade pentru 50 de minute, sau chiar o oră.

TIPS-URI

1

Nu scoatem cozonacii din tavă decât după ce se mai răcesc, pentru a nu se deforma

2

Dacă se rumenesc prea mult în timpul coacerii, acoperim cozonacii cu o coală de hârtie albă

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu untura in aluat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura negresa cu dovleac si glazura de ciocolata