Am profitat ca a fost ploaie si racoare si am framantat 2 cozonaci cu unt, rahat si stafide. sambata o pomenesc pe mamaia ( mama tatalui) am invatat multe de la ea. de altfel ambele bunici au fost niste gospodine desavarsite si am invatat multe .
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
In bolul robotului am cernut faina. In alt bol am sfaramat drojdia, am adaugat 2 linguri de zahar din cele 200 g de zahar, 2 linguri de faina din totalul de faina si 50 ml lapte caldut, omogenizam si lasam 15 min sa creasca.
Peste faina cernuta adaugam sarea, ouale, laptele caldut amestecat cu zahar, esenta de lamaie si omogenizam.
Topim untul si-l lasam sa se tempereze.
Dupa ce maiaua a crescut, o adaugam in vasul robotului, adaugam si untul topit si dam drumul la robot, mixam cca 15 min, oprim robotul adaugam stafidele si mai mixam 2-3 min. Scoatem aluatul din vasul robotului si-l transferam intr-un castron uns cu ulei, acoperim castronul cu folie alimentara si lasam sa creasca cca 1 si 1/2 ore. Dupa ce a crescut, impartim aluatul in 4 bucati aproximativ egale, taiem rahatul in bucatale mai mic. Intindem o foaie din aluat asezam rahatul si rulam, apoi impletim cele 2 bucati, procedam la fel si cu celelalte 2 bucati, formam 2 cozonaci ii asezam in forme tapetate cu hartie de copt.
Lasam sa creasca, apoi ii ungem cu galbenus de ou amestecat cu lapte si presaram zahar brun. Bagam cozonacii la cuptorul preincalzit la 180 grade C, avem grija cand incep sa se rumeneasca, asezam deasupra coala de hartie sa nu se arda cozonacii, cand trec testul scobitorii sunt gata. Se scot si se lasa la racit, in mod normal, eu rup din el asa cald.