Desert cozonac cu nuca

de tonirell in Dulciuri, 19 Apr 2020 | 2126 vizualizari

 

Este rețeta de cozonac făcută de mama.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg făină
  • 5 oua
  • ¾ cub mic de drojdie
  • 300 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 50 ml lapte bătut
  • 200 ml ulei
  • 300 g nuca măcinată
  • 1 linguriță de sare
  • 2 pliculețe de zahăr vanilat
  • Stafide
  • 1 esență rom
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu nuca:

Se cerne făina pe o coala mare de hârtie.

¾ cub de drojdie de amestecă cu 2 linguri de zahăr până devine ca o apă.

Se adaugă un ou întreg și se bate in continuare.

Se adaugă ½ ceașcă de lapte și se bate.

Se adaugă 4 pumni de făină și se amestecă. Aluatul trebuie să fie ca aluatul de clătite dar mai tare (ca  la  pizza)

Se lasă la crescut maiaua cam ½  oră.

Se separă ouăle , gălbenușurile de albușuri.

Se bat albușurile spumă.

Gălbenușurile se bat cu 1 linguriță de sare. Se adaugă zahărul puțin câte puțin, până de pune tot, bătându-se în continuu, bine , bine.

Se  adaugă ½ din cantitatea de albușuri bătute spumă și se bate.

Se pun gălbenușurile peste plămădeț (maia) . Se pune lapte în vasul în care ați avut gălbenușurile și se clătește de resturile de gălbenuș și apoi se pune peste maia. Se amestecă cu mâna până nu se mai simte zahărul.

Se pune faina peste aluat puțin câte puțin până se pune toată făina. Se amestecă în continuu.

Se pune laptele puțin câte puțin până se face o cocă mai moale.

Se pune ulei călduț puțin câte puțin și se amestecă, se trântește pentru ca să se înmoaie.

Se pune zahărul vanilat, esența de rom și stafidele pe rând și se amestecă.

Se frământă bine bine

Se lasă la crescut.

Se amestecă nuca cu albușurile spumă, laptele, zahărul și cacao, după gust.

Aluatul se împarte în patru.

Se întinde o parte de umple cu nucă, se rulează. Se întinde și a doua parte, se împletesc se pun în tava unsă cu unt.

La fel se procedează și cu celelalte două bucăți.

Se lasă la crescut în tavă.

Se ung cu ou și se presară zahăr.

Se pun la cuptor a foc potrivit 45 minute.

Pofta bună.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (2)

Ksenya 1

21.04.2020, 08:05

are multa nuca in compozitie,pe placul meu!
Bine ai venit la noi!

NicoletaZorea 1

22.04.2020, 18:35

Am vazut in Carrefour niste tavi de cozonac dar nu stiu daca ar fi calitative. Mi-a zis o prietena ca si-a luat dar nu crede ca de aici.

https://www.catalog-hypermarket.ro/catalog-carrefour-nealimentar

Mai erau unele rotunde dar atunci zici ca iese Pasca, nu cozonac.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Reteta de tort de Sf.Gheorghe