Este rețeta de cozonac făcută de mama.
Se cerne făina pe o coala mare de hârtie.
¾ cub de drojdie de amestecă cu 2 linguri de zahăr până devine ca o apă.
Se adaugă un ou întreg și se bate in continuare.
Se adaugă ½ ceașcă de lapte și se bate.
Se adaugă 4 pumni de făină și se amestecă. Aluatul trebuie să fie ca aluatul de clătite dar mai tare (ca la pizza)
Se lasă la crescut maiaua cam ½ oră.
Se separă ouăle , gălbenușurile de albușuri.
Se bat albușurile spumă.
Gălbenușurile se bat cu 1 linguriță de sare. Se adaugă zahărul puțin câte puțin, până de pune tot, bătându-se în continuu, bine , bine.
Se adaugă ½ din cantitatea de albușuri bătute spumă și se bate.
Se pun gălbenușurile peste plămădeț (maia) . Se pune lapte în vasul în care ați avut gălbenușurile și se clătește de resturile de gălbenuș și apoi se pune peste maia. Se amestecă cu mâna până nu se mai simte zahărul.
Se pune faina peste aluat puțin câte puțin până se pune toată făina. Se amestecă în continuu.
Se pune laptele puțin câte puțin până se face o cocă mai moale.
Se pune ulei călduț puțin câte puțin și se amestecă, se trântește pentru ca să se înmoaie.
Se pune zahărul vanilat, esența de rom și stafidele pe rând și se amestecă.
Se frământă bine bine
Se lasă la crescut.
Se amestecă nuca cu albușurile spumă, laptele, zahărul și cacao, după gust.
Aluatul se împarte în patru.
Se întinde o parte de umple cu nucă, se rulează. Se întinde și a doua parte, se împletesc se pun în tava unsă cu unt.
La fel se procedează și cu celelalte două bucăți.
Se lasă la crescut în tavă.
Se ung cu ou și se presară zahăr.
Se pun la cuptor a foc potrivit 45 minute.
Pofta bună.