Bunatati de Paste
Cernem faina intr-un castron adanc. Oparim laptele. Luam 2-3 linguri de faina intr-un castron si turnam lapte fierbinte, amestecand continuu, sa nu se faca cocoloase. Amestecam pana obtinem consistenta unei paste. Lasam sa fie doar calduta, apoi adaugam o lingurita zahar si drojdia. Omogenizam si lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Galbenusurile le frecam mai intai cu sarea, apoi adaugam zaharul, coaja de lamaie si portocala, zaharul vanilat, uleiul si la sfarsit jumatate din cantitatea de unt topit la temperatura camerei.
Facem o adancitura in mijlocul fainii in care punem drojdia crescuta, galbenusurile, restul de lapte caldut. Framantam pana aluatul se desprinde usor de pe peretii vasului. Din acest moment vom framanta aluatul de de jos in sus, turnand si restul de unt topit, caldut pana in momentul cand este incorporat tot untul. Acoperim vasul cu un prosop si il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Pregatim umplutura. Punem la fiert laptele cu macul macinat si zaharul pana seaca laptele . Dam jos, lasam sa se raceasca, apoi adaugam pesmetul si albusurile. Omogenizam compozitia.
Intindem aluatul pe un blat de lemn uns cu putin ulei, asezam umplutura si rulam. Asezam cozonacul intr-o forma, il lasam sa mai creasca 1/2 de ora, apoi il ungem cu galbenusul batut cu lapte si il dam la cuptorul preincalzit la foc mediu.
Scoatem cozonacul cand este gata, il acoperim cu un prosop si il lasam sa se raceasca.