Desert cozonac brad de Craciun

de oanapl in Prajituri, 21 Dec 2017 | 4998 vizualizari

 

Această prăjitură delicioasă am pregătit-o anul trecut de Crăciun, iar fetele mele au fost foarte incântate.

 

INGREDIENTE

  • pentru aluat:
  • 450 g faina
  • 70 g zahar
  • 1 plic drojdie uscata
  • un praf sare
  • 30 g unt
  • 250 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingura ulei
  • pentru umplutura:
  • 1 cutie crema de ciocolata (Finetti)
  • 20 g nuci macinate
  • 2 albusuri
  • 2 linguri zahar
  • pentru decor:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte
  • 4-5 linguri apa
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri seminte de susan / fulgi de cocos
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac brad de Craciun:

Amesteci toate ingredientele uscate (zahar, faina, drojdie, sare) intr-un castron incapator.
Incalzesti laptele si il adaugi peste amestecul uscat, urmat de 2 galbenusuri si de unt.
Amesteci ingredientele folosind o furculita, pana obtii un aluat, apoi  framanti cu mainile pentru vreo 10 minute. Initial, aluatul va fi lipicios, dar pe masura ce se framanta va deveni fin. Daca devine prea uscat, adaugi cateva picaturi de lapte si continui sa framanti.
Dupa cele 10 minute de framantat, adaugi uleiul intr-un castron si tavalesti aluatul in ulei. Pui o folie de plastic sau un prosop curat peste si lasi la cald cam 60-90 minute. Dupa ce aluatul si-a dublat marimea, il imparti in 4. 

Albusurile le bati spuma cu zaharul si apoi adaugi nucile macinate si amesteci usor.

Intinzi prima foaie de aluat  (pe o hartie de copt pe care s-a presarat faina) intr-o forma cat mai apropiata de una triunghiulara, subtire. Cand obtii forma perfecta, o pui pe o tava tapetata cu hartie de copt (si unsa cu unt), apoi o ungi cu crema de ciocolata usor incalzita, intr-un strat subtire.
Lasi in partea de jos, la baza “bradului” o zona de 5 cm neacoperita cu crema, mai putin in zona trunchiului, unde cobori cam 2-3 cm cu crema.

Procedezi la fel si cu urmatoarele foi, masurand dimensiunea primei foi, pentru a le intinde pe toate la fel.
Deasupra celei de-a doua foi adaugate intinzi un strat de crema cu nuci, apoi adaugi a treia foaie de aluat peste care intinzi un strat de crema de ciocolata. Asezi a patra foaie de aluat si o lasi simpla.
Elimini excesul de aluat folosind o rigla sau marginea unei tavi pentru a putea taia drept (pentru a se obtine forma de triunghi a bradului). Elimini aluatul din partea inferioara urmarind conturul cremei de ciocolata, pentru a  obtine “trunchiul” bradului.
Pe lateralele bradului de Craciun, tai fasii de 3 cm grosime, de la margine pana la trunchiul conturat mai devreme. Dupa ce tai toate fasiile, le iei pe rand cu mana si le rotesti de doua ori (in aceeasi directie), iar catre varf, unde bradul se ingusteaza, o singura data. 

Lasi prajitura la crescut pentru 30 de minute, apoi o ungi cu galbenusul amestecat cu lapte.
Dai prajitura la cuptorul preincalzit pentru 20-25 de minute, pana cand devine rumena.
Scoti din cuptor dupa ce s-a rumenit, dizolvi cele 2 linguri de zahar in apa si ungi prajitura. Presari fulgii de cocos sau semintele de susan din loc in loc, pentru a lasa impresia de brad nins.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac brad de Craciun" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

RuxyRux 1

12.12.2018, 23:34

Superb!

oanapl 1

13.12.2018, 21:46

Va multumesc tuturor de aprecieri! Ma bucuc ca ai pregatit reteta si v-a placut navidad!

oanapl 1

13.12.2018, 21:47

Multumesc Ruxy!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu bulion