Din punctul meu de vedere, checul marmorat este cel mai ușor de făcut. Cred că am făcut câteva sute, pufoase și dulci, două câte două, de obicei...
Se aleg albușurile de gălbenușuri și se bat, până încep să crească, apoi se adaugă zahărul, puțin câte puțin, bătând întruna. Se adaugă și un plic de vanilie, după care, pe rând se adaugă și gălbenușurile, unul câte unul, bătând mereu compoziția.
Când compoziția a luat proporții și zahărul s-a dizolvat, se adaugă și făina, încetul cu încetul, iar la urmă cele două linguri de ulei.
Se ia separat cam un sfert din compoziție și se amestecă bine cu o lingură de cacao, având grijă să nu se formeze cocoloașe. Cine vrea, poate lua chiar o jumătate din compoziție, ca să o amestece cu cacao. În același timp, în compoziția inițială, cu gălbenușuri, se mai adaugă două linguri de făină, pentru a compensa densitatea și greutatea compoziției cu cacao. Dacă nu am adăuga aceste două linguri de făină, compoziția cu cacao ar fi mai grea și s-ar lăsa la fundul tăvii.
În tava unsă cu ulei se toarnă pe rând cele două compoziții. Mai întâi compozția cu gălbenușuri, acoperind tot fundul tăvii, apoi, doar pe mijlocul tăvii, un șir de compoziție cu cacao, după care se vor turna alternativ cele două compoziții, doar pe mijlocul tăvii, având grijă ca ultima să fie cea cu gălbenușuri.
Se dă tava la cuptor, la foc potrivit și se lasă 30-35 de minute. Când checul s-a rumenit bine, se scoate tava din cuptor, se desprinde checul de ea, se pune pe o foaie de hârtie, se presară cu zahăr pudră și cu vanilie. Aceste ingrediente sunt pentru realizarea unui singur chec și este suficientă o jumătate de plic de vanilie.
Se împăturește checul în hârtie și se lasă la răcit. Când este rece, se poate tăia.
1
Ouăle trebuie scoase din timp din frigider, ca să se bată bine. Ele trebuie să fie la temperatura camerei.
2
Atenție la separarea albușurilor de gălbenușuri. Dacă se amestecă, se vor bate mai greu.
3
În compoziția cu gălbenușuri, trebuie să adăugăm încă două linguri de făină, pentru a fi la fel de grea ca cea cu cacao. În acest fel, compoziția cu cacao nu se va lăsa la fundul tăvii.
4
Pe timpul preparării checului se bate întruna compoziția (inclusiv când se adaugă făina și uleiul). După aceste 30 minute, se dă tava la cuptor.
5
Această rețetă, respectată întocmai, nu necesită nici praf de copt, nici bicarbonat. Checul va fi pufos fără aceste ingrediente.