Nu stiu reteta originala a acestui cataif insa am primit acesti taitei de la o cunostinta, impreuna cu modul de preparare. Reteta era cu mozzarela. A fost buna dar nu ne-a placut atat de mult ca cea dea fata, cu nuca. A fost un deliciu total, chiar daca nu arata, ca si aspect, la fel cu preparatele originale turcesti.
Taiteii se rup mai marunt si se pun intr-un bol. Se topeste untul, se lasa usor sa se racoreasca si se toarna peste taitei. Se amesteca cu mana in asa fel incat untul sa fie distribuit uniform, peste toti taiteii.
Se unge bine o tava cu unt. Se toarna jumatate din cantitatea de taitei si cu ajutorul unei linguri se taseaza bine. Se presara apoi jumatate din cantitatea de nuca si deasupra se pune restul de taitei. Se distribuie uniform si se taseaza din nou. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 30 de minute, pana cand incepe sa prinda o usoara culoare maronie. Se scoate din cuptor, se presara deasupra restul de nuca si se mai da 5-7 minute la cuptor.
Intre timp se prepara siropul. Apa cu zaharul se fierb impreuna pentru 5 minute. Se toarna sucul de la lamaie si putina coaja de lamaie. Se mai lasa sa dea cateva clocote apoi se ia de pe foc.
Se scoate tava din cuptor, se lasa 5 minute sa se racoreasca apoi se portioneaza cu un cutit. Se toarna siropul peste toata suprafata si se lasa sa se insiropeze bine.
Se poate servi atat caldut cat si rece. Pofta buna!
1
Taiteii trebuie sa fie bine amestecati cu untul topit.
2
Eu am preparat si varianta cu mozzarela, in loc de nuca se pune mozzarela, in rest totul la fel.
3
Trebuie sa fie bine insiropat iar cantitatea de zahar poate diferi in functie de gusturi.