In fiecare an mi-am propus sa fac o casuta de turta dulce, dar niciodata nu am reusit sa imi fac timp pana anul acesta. In principiu este destul de usor de realizat aluatul si formele. Apoi urmeaza distractia la montat.
Retete festive de iarna
Intr-un castron mixam untul la temperatura camerei cu zaharul si ouale pana se topeste zaharul.Adaugam mierea si omogenizam.Adaugam coaja rasa de portocala, vanilie, sare,scortisoara, ghimbirul i cardamomul macinate. Cernem faina si framantam un aluat nelipicios pe care il punem intr-o punga si il dam la frigider pana a doua zi.Decupam din hartie un tipar pentru casuta dupa dimensiunile pe care le dorim.Aluatul este suficient pentru o casuta destul de mare si un suport pe care sa stea. Eu am preferat in loc de suport sa fac niste ornamente pentru un bradut mai mic pe care l-am facut la bucatarie. Intindem aluatul in foaie de max 5 mm si decupam dupa tiparul pe care l-am facut direct pe hartie de copt.Am crestat usa., dar nu am decupat-o inainte de copt pentru a nu se deforma.Coacem pe rand la cuptorul preincalzit la temperatura medie cate 15 minute formele pe care le-am decupat.Avem grija sa nu le ardem.Lasam formele sa se raceasca bine inainte de a le monta. Pregatim glazura(Royal icing) mixand albusul la temperatura camerei cu zaharul pudra, zeama de lamaie si o lingurita de apa. Daca mai este nevoie mai adaugam pana la 3 lingurite de apa. Turnam glazura intr-un pos . Lipim pe rand peretii, apoi acoperisul.Ne ajutam de pahare sau alte obiecte pentru a sustine casuta pana se intareste glazura.Ornam casuta dupa imaginatie.