Desert biscuiti spritati

de RODIMUR in Dulciuri, 20 Mai 2018 | 11915 vizualizari

 

În urmă cu mulți ani, biscuiții șprițați erau prezenți pe toate mesele de sărbători, pentru că erau ușor de făcut, nu necesitau ingrediente scumpe și în plus se păstrau foarte bine, vreme îndelungată. În mentalul colectiv, acești biscuiți au rămas cu denumirea de "ciucălăi" și amintesc, evident, de timpurile de odinioară și de copilărie.
De la o prietenă dragă și foarte pricepută în ale bucătăriei (și nu numai), aflată pe meleaguri îndepărtate, știu că denumirea de "biscuiți șprițați" vine din limba germană, de la “Spritzbiskotten” (cuvântul “Spritze” înseamnă “seringă” și face referire la dispozitivul special grație căruia biscuiții ies, astfel modelați, din vechea mașină de tocat). Pe vremuri, în vechile familii germane, înainte de sărbătorile de Crăciun și de Paști se preparau astfel de prăjituri economice și rapide, care, pe măsură ce stăteau, se frăgezeau tot mai mult, dat fiind faptul că erau făcute din untură.
În căutarea timpului trecut, cu gusturi, arome și idei diferite, mai prepar, din când în când ceea ce a rămas, măcar în amintiri, din bucătăria de odinioară...
Din ingredientele de mai jos am făcut 80 de biscuiți șprițați de aproximativ 8 cm lungime.
 

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 200 grame de untură de porc
  • 100 grame de smântână grasă
  • 150-200 grame de zahăr tos fin
  • 500-550 grame de făină albă
  • 2 ouă
  • 1 plic de vanilie
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1/2 linguriță de sare fină
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • Pentru decor:
  • 100-150 grame de zahăr pudră
  • 1 plic de vanilie
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert biscuiti spritati:

Se mixează untura cu: zahărul tos, vanilia, sarea, ouăle, smântâna și coaja răzuită de lămâie.

Se amestecă făina cu praful de copt și se încorporează în compoziția cu untură, până ce rezultă un aluat elastic și legat. Se dă aluatul la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Se atașează dispozitivul special pentru făcut biscuiți șprițați, la vechea mașină de tocat.

După 30 de minute se scoate aluatul din frigider și se trece prin mașina de tocat și prin dispozitiv, pentru a face biscuiți șprițați de dimensiunea dorită.

Biscuiții se pun în tava prevăzută cu hârtie de copt și se dau la cuptorul preîncălzit, la o temperatură medie, pentru 15-18 minute.

După acest interval de timp, se scot biscuiții din cuptor și se dau, fierbinți, prin zahăr pudră amestecat cu vanilie.

Se depozitează în cutii de carton și se păstrează mult timp, într-un loc răcoros și uscat.

TIPS-URI

1

În loc de untură de porc, puteți folosi unt.

2

Aluatul potrivit de moale, se dă la frigider pentru cel puțin 30 de minute, înainte de a fi șprițat.

3

Biscuiții nu trebuie să se rumenească, ci trebuie să rămână albi și doar la bază să fie puțin rumeniți.

4

Pentru decor, amestecați zahărul pudră cu un plic de vanilie

5

Dați biscuiții fierbinți prin zahărul pudră și acesta se va impregna imediat.

6

Păstrați biscuiții șprițați în cutii de carton, într-un loc răcoros și uscat. Pe măsură ce timpul trece, ei vor deveni tot mai fragezi, grație unturii din compoziție.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert biscuiti spritati" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu mere, nuca si suc de portocale

de oanapl 7

ieri la 16:24

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Pasta de corcoduse albe fara conservant