Curcan la cuptor cu legume

de papabundetot in Curcan, 2 Ian 2015 | 6251 vizualizari

 

La noi a devenit deja traditie ca in noaptea dintre ani sa ne acompanieze la masa si un domn curcan,frumos bronzat si aranjat,asa ca nici anul care tocmai s-a incheiat nu putea fi altfel.De data asta insa,am ales o alta reteta decat de obicei si preparatul final a fost la inaltime :)

 

INGREDIENTE

  • Am folosit:
  • 1 curcan intreg de 4,5 kg
  • 200 gr unt
  • frunze de salvie
  • sare roz de hymalaia
  • 1 lingurita boia iute afumata
  • piper negru macinat
  • nucsoara macinata
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • varza de bruxelles,
  • pastarnac
  • Sos:
  • coacaze negre uscate
  • 50 ml whisky
  • 20 gr unt
  • sare
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Curcan la cuptor cu legume:

Am spalat bine curcanul si apoi l-am uscat cu prosoape de hartie si l-am asezat sa se odihneasca pe o coala mare de hartie de copt. Intr-un castronel am pus untul la temperatura camerei,frunzele de salvie tocate marunt,sare,piper,nucsoara,scortisoara,boia afumata si am amestecat totul foarte bine pentru a combina toate aromele.

Am desfacut pielea curcanului cu grija,bagand usor degetele intre piele si carne,atat pe piept cat si pe spate si pe la aripi,apoi am luat din amestecul de unt cu mirodenii si i-am bagat pe sub piele,la final am bagat la spate si piept si cate o frunza intreaga de salvie pentru un plus de aroma.

Eu am ales sa ii leg picioarele curcanului meu pentru ca statea un pic rasfirat,si am vrut sa arate si frumos atunci cand vafi gata.Inainte de a-l aseza in tava mea minune cu gratar,l-am uns deasupra cu ulei de masline si i-am mai dat un praf de sare si piper si pe exterior.La interiorul curcanului am bagat o ceapa taiata in 4,2 catei de usturoi taiati in bucatimari si o jumatate de lamaie.Am asezat curcanul in tava si l-am dat la cuptor la foc foarte mic pentru aproximativ 6 ore.

Odata la o jumatate de ora eu l-am scos din cuptor si l-am uns cu zeama din tava pentru a se rumeni frumos.

Ca si garnitura am ales sa fac legume,varza de bruxelles si pastarnac,tot la cuptor,dar foarte simplu:le-am spalat si curatat,pastarnacul l-am taiat in bucati de dimensiunea verzelor,am uns legumele cu ulei de masline,le-am asezonat cu sare si piper,am pus o folie de aluminiu pe tava si le-am dat la cuptor pana cand s-au patruns.

Sosul de coacaze negre:Intr-o craticioara am pus la foc 100 gr coacaze negre cu 2 linguri de apa,cand a inceput sa fiarba apa am adaugat si whisky,apoi am lasat sa fiarba pentru a se evapora alcoolul,am asezonat cu putina sare,am scos o parte din coacaze pentru a le pastra intregi,iar cealalata parte le-am maruntit cu blenderul,le-am pus inapoi pe foc,am adaugat untul si am amestecat pana cand untul s-a topit.

Am servit friptura rumena de curcan cu legume si sos de coacaze negre….aromat si foarte bun mod de a trece in noul an 

Pofta mare!

Daca ti-a placut reteta noastra "Curcan la cuptor cu legume" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Pulpa de curcan la cuptor