Cum se face coliva

de MotanLaOale in Mancaruri de post, 14 Sep 2012 | 10547 vizualizari

 

Cum se face coliva
Am stat mult pe ganduri daca sa postez sau nu. M-am gandit ca sunt si tineri in randul nostru care nu s-au confruntat cu necazuri si le-ar prinde bine sa stie. Eu am invatat cum se face coliva acum 19 ani si am facut-o asa bine incat de atunci numai eu fac coliva in familie cand trebuie facuta, si am facut multe, chiar prea multe pentru o viata de om. Aceasta este una din cele doua facute acum doua luni.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg arpacas
  • 4 l apa
  • 350-400 g zahar tos
  • 350-400 g miez de nuca
  • coaja rasa de la 2-3 lamai
  • 6 plicuri zahar vanilat (sau 2 fiole esenta vanilie)
  • 2 fiole esenta rom
  • ½ lingurita sare
  • Pentru ornat :
  • pesmet
  • zahar pudra
  • jumatati de miez de nuca, patratele de ciocolata, bomboane de ciocolata, etc
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cum se face coliva:

Arpacasul se curata de impuritati si se spala in noua ape.

Arpacasul spalat se pune la fiert in 4 l apa si sarea si lasam fa fiarba la foc mic (cu tabla sub oala sa nu se prinda) pana ce toata apa este absorbita de boabe iar lingura mare (neaparat de lemn si care nu este folosita decat pentru dulciuri) sta dreapta, fara sa cada, daca o infigem in mijlocul compozitiei. (1,5 – 2 ore)

Se amesteca din cand in cand si daca scade apa si arpacasul nu este facut se poate adauga apa calda.

Cand arpacasul este facut si lingura sta in picioare, adaugam zaharul.(se poate adauga zahar sau reduce, dupa gust )

Pentru ca la adaugarea zaharului se va forma iar zeama, mai lasam la fiert pana trece iar proba cu lingura, amestecand tot timpul.

 Cand este gata se niveleaza in oala si se presara pe toata suprafata toata nuca macinata mai mare, se acopera su un prosop udat cu apa rece si stors si se lasa compozitia la racit (de regula se fierbe seara si se lasa la racit pana a doua zi de dimineata).

 Stratul de nuca are rolul sa nu faca crusta tare deasupra la racire.

Dupa ce s-a racit bine (a doua zi dimineata) se adauga coaja de lamaie, vanilia si romul si se amesteca bine.

Se pune compozitia pe platouri si se da forma cu ajutorul unui cutit si se netezeste bine.

Este de consistenta tare se poate pune pe platou si facut inalt ca un tort.

Eu o fac in castron din cauza conditiilor de transport dificil. Este mai comod asa si nu se deformeaza.

Se presara, prin sita, bine pe toate laturile cu pesmet si apoi cu zahar pudra, tot prin sita, in strat uniform.

Daca este bine facuta nu se umezeste si ramane frumoasa.

Se orneaza dupa preferinta facand semnul crucii din ce se prefera.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cum se face coliva" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (39)

MotanLaOale 1

15.09.2012, 17:00

adry88 1

16.09.2012, 14:49

foarte bine ai facut k ai postat reteta k eu una chiar nu stiu sa fac

MotanLaOale 1

16.09.2012, 16:02

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Strudel din aluat foietaj cu budinca de vanilie si visine

de Caty 2

ieri la 18:42

 Torturi spirala cu zmeura  si La multi ani ! ( reteta cu nr 1800 )

pe 05.07 la 18:28

Reteta de briose cu ciocolata si fructe de padure

pe 05.07 la 15:03

Plăcintă cu iaurt - Rețeta delicioasă și ușor de preparat

pe 03.07 la 09:12

Fish and chips - Crochete delicioase de pește cu cartofi prăjiți

pe 03.07 la 08:33

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Mucenici pentru 9 martie