O reteta delicioasa, cu mult succes la publicul meu :D si pe care am preluat-o de pe site-ul Ceva bun (http://www.cevabun.ro/rulouri-cu-nuca-si-scortisoara/)
pentru aluat
pentru umplutură
pentru sirop
Se cerne faina intr-un lighean. Se adauga plicul de drojdie. Se dizolva zahărul şi zahărul vanilat împreună cu sarea în laptele călduţ.
Se topeste untul si se bat cu o furculita cele doua oua. Amestecaţi făina cu ouăle, untul topit şi laptele. Frământaţi până obţineţi un aluat moale dar cleios. Este un aluat deosebit de prietenos.
Se unge un bol cu ulei, se pune aluatul si se lasa să dospească cel puţin 1 oră la cald.
Intre timp se macina miezul de nucă şi se amesteca cu zaharul. Se adaugău untul topit peste amestecul de nucă.
Dupa ce si-a dublat volumul aluatul, se intinde într-o foaie de aproximativ 30 de centimetri lăţime, groasă de 2-3 milimetri.
Se intinde umplutura cu o lingură într-un strat uniform. Se ruleaza aluatul pe latura lunga până se formeaza un sul.
Se taie rulouri groase de un deget cu un cuţit cu lamă subţire şi bine ascuţită. Se pun rulourile în tăvile tapetate cu hartie de copt, la o distanţă de 2-3 degete unul de altul.
Se acopera tăvile cu un stergar curat şi se lasa aluatul să crească încă 20-30 de minute.
Se incinge cuptorul la 180 de grade (foc mediu). Coaceţi rulourile timp de 15 minute msau, in functie de cuptor, pana sunt copate.
Într-o crăticioară, se incalzeste laptele, se ia de pe foc si se topeste mierea în împreună cu zahărul vanilat.
Scoateţi tăvile din cuptor şi, cât sunt încă fierbinţi rulourile, ungeţi-le din belşug cu sirop fierbinte direct în tavă. Lăsaţi rulourile să se răcească.
Pofta buna!
1
Cuiburile sunt minunate atunci când sunt calde, dar şi a doua zi alături de o cană caldă de lapte, cacao sau ceai.
2
Desi nu arata foarte bine in poze, va asigur ca sunt coapte, Totusi, poate ca voi da focul mai mic data viitoare si voi prelungi un pic timpul de sedere in cuptor ca sa se rumeneasca un pic.
3
Siropul cald cu lapte si miere "face toti banii"!