Cubulete de carne cu piure de vinete

de Lia_ in Oaie, 20 Aug 2013 | 6333 vizualizari

 

Multumesc e-retete.ro pt. ... reteta. Am inversat niste operatiuni cum am considerat eu ca e mai eficient si f. putin am umblat la niste cantitati.

Fiind mancarea preferata a sultanului turc Hünkar Beğendi, acest preparat se va servi alaturi de lampa lui Alladin (nu era turc dar se-nrudea ;;) ).
V-am pus in poza lampa lui Alladin ca sa stea marturie ca personal, socializez cu acest domn (duhul).
Invitati cuviincios la masa duhul din lampa si "omeniti-l" romaneste pentru ca altfel isi da duhul si nu va mai implineste nici o dorinta :-??

 

INGREDIENTE

  • PIUREUL DE VINETE
  • 3 vinete mici sau doua medii ca marime
  • 1 lingura suc de lamaie
  • SOS BECHAMEL
  • 50 gr unt
  • 1 lingura cu varf faina alba
  • 250 lapte fierbinte
  • 2-3 linguri parmezan razuit (eu am pus cascaval deoarece sultanul nu auzise de parmezan)
  • 1 lingurita rasa sare afumata (nici de-aia n-am avut)
  • 1/3 lingurita nucsoara optional
  • 1 priza piper
  • CUBULETE DE CARNE
  • 400 gr pulpa de miel (sau carne de vitel / pui)
  • 1 lingura ulei
  • 1 ceapa mica
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 1 lingura pasta de ardei dulce
  • 1 lingurita rasa oregano
  • 1 priza chimion (cumin, camun), in nici un caz nu se va inlocui cu chimen, mai bine nu mai puneti
  • 1/8 lingurita fulgi de chilli
  • sare
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cubulete de carne cu piure de vinete:

PREPARARE PIURE DE VINETE + SOS BECHAMEL

Taiati vinetele in doua pe lungime. Crestati-le in romburi cu varful cutitului, adanc dar sa nu perforati coaja.
Ungeti-le cu ulei deasupra.
Se coc la cuptor, la 250C, timp de 20-30 minute cele mici sau 30-40 minute cele mai marisoare.
Cu o lingura (de lemn zice teoria) se scoate miezul vinetelor, se stropeste cu suc de lamaie si se pune intr-o strecuratoare pentru 15 minute, sa se scurga.
Se toaca apoi foarte bine pulpa vinetelor. Eu am avut rabdare sa le toc cat am aratat in poza dupa care am tras chiulul de la aceasta operatiune si le-am pasat la robot cateva impulsuri, nu cat sa se faca crema.

Se prepara un sos bechamel

Ca sa nu faca cocoloase, procedati astfel:
topiti 50 gr unt la foc mic intr-o craticioara cu fund gros.
Se adauga treptat 1 lingura cu varf de faina amestecand mereu cu telul para ca sa nu se faca cocoloase. E important sa fie tel.
Le prajim 1 minut amestecand mereu.
Adaugam in fir subtire laptele amestecand continuu (lucrati cu ambele maini, cu o mana turnati laptele, iar cu cealalta manevrati telul).
Dupa ce am terminat cu laptele mai fierbem 1 minut amestecand mereu.
Tragem vasul la o parte de pe foc si adaugam 1 lingurita rasa sare afumata (sau normala), 1/3 lingurita nucsoara optional, 1 priza piper si 2-3 linguri de parmezan sau cascaval ras.
Se amesteca pana branza e topita. Daca mai e nevoie, se adauga sare normala. se obtine o crema.

* daca ati copt vinetele pe gratarul cu jar si au gust natural de afumat, nu mai e nevoie sa folositi sarea afumata

Se amesteca apoi si cu pulpa de vinete tocata si e gata.

PREPARARE CUBULETE DE CARNE

Se incinge 1 lingura de ulei si se prajeste carnea taiata cubulete, pana-si schimba culoarea.
Se adauga 1 ceapa mica tocata marunt si se prajeste in continuare pana se inmoaie bine.
Se adauga 3 catei de usturoi strivit si se mai caleste 1 minut.
Se adauga 1 lingura pasta de rosii si 1 lingura pasta de ardei dulce si se amesteca 1 minut. Eu n-am avut pasta, am ras 1 ardei rosu.
Se condimenteaza tocanita cu 1 lingurita oregano si 1/8 praf chilli si doar un praf de sare pentru ca va scadea si va pacaleste la gust.
Se acopera cu 1.5 cani apa (apa doar cat sa acopere bine carnea).
Se fierbe carnea cu capac, la foc mic cca. 45 minute sau pana e moale carnea.
Mai completati cu cate putina apa daca scade dar nu prea mult pentru ca tocanita trebuie sa fie scazuta, nu zeama lunga. Se potriveste de sare.

Se aseaza in farfurie astfel:
Se pun in mijloc cca. 5 linguri de piure (sau cat vreti) si cu o lingura, rotind din mijloc, se da o forma de cuib. In cuib se pun cubulete de carne cu sos.
Se presara patrunjel proaspat.

Savurati cu placere!

TIPS-URI

1

Nu se pune toata sarea de la inceput pentru ca sosul scade mult si devine prea sarat. La final se potriveste de sare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cubulete de carne cu piure de vinete" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

Lia_ 1

21.08.2013, 09:24

Rocsi

Valclaudia 1

22.08.2013, 23:20

imi place tare mult ce vad! Trec reteta la favorite, garantato! Te felicit!

Lia_ 1

23.08.2013, 08:34

ma bucur ca ti se pare ok, senzationalo!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
RETETA RECOMANDATA
Cotlet de miel preparat la cuptor sau la gratar