In preajma sarbatorilor ne amintim cu totii de traditionalul cozonac
pufos si ne apucam sa cautam retete de cozonaci!
Cozonacii nelipsiti dau nota finala unei sarbatori, iar reusita lor
aduce o satisfactie in plus gospodinelor ce isi pun tot sufletul in ei.
Fiecare gospodina,de-a lungul anilor ,isi capata o anumita reteta de
cozonac.
Dar cel mai bun si mai gustos cozonac este cel facut de mama...
Pentru aluat:
Umplutura:
Drojdia sfaramata se pune in 200 ml lapte caldut si 50 g zahar ,la dospit.Cand maiaua a crescut se framinta bine de tot toate ingredientele pentru aluat aproximativ o ora.
In timpul framantarii adaugam putin cate putin din untura lasata la temperatura camerei.
Se ia 1/3 din aluat si se framanta cu cacaoa inmuiata in putin lapte, pina se omogenizeaza bine.
Se lasa la cald la dospit o ora.
Se pune pe masa presarata cu faina si partea fara cacao se imparte in 9 parti egale iar cea cu cacao in 3.
Se acopera si se mai lasa la dospit 15 minute.
Se intinde apoi cu sucitorul, fiecare bucata si se umple o parte cu nuca amestecata cu zahar , coaja de lamaie, stafide( care au fost tinute in apa calduta cu esenta de rom, apoi scurse bine) si esenta de vanilie.
A doua parte se umple cu mac amestecat cu zahar , coaja de lamaie, esenta de vanilie.
A treia parte se intinde o foaie cu cacao peste una simpla, apoi se umple cu stafide si rahat.
Impletim cele 3 suluri in trei si le asezam in forme unse.
Dupa ce s-au pus cozonacii in formele unse, se lasa la cald la dospit 20 minute, apoi se ung cu ou batut, inainte de a-i da la copt, la cuptor.
Se lasa la copt pina fac o crusta frumos rumenita, cam 50 de minute, depinde si de cuptor.
Cand ii scoatem copti din cuptor, ii ungem cu apa cu zahar pentru a capata luciu.Ii lasam sa se raceasca in forme 15-20 minute.
Pofta buna !
1
Din intreaga cantitate se fac 3 cozonaci