Cozonac trandafir cu nuca, dietetic si normal

de Carmen in Dulciuri, 1 Sep 2016 | 3554 vizualizari

 

Stau de multe ori si ma gandesc cate fumuri aveam si eu in cap la tinerete , cu cata infrigurare cautam retete noi si cum caut acum caietele vechi de retete. Talentul ar trebui sa apara atunci cand iti doresti sa readuci la viata o reteta dar sa o imbraci modern.

Cum altfel mergea bucata mea de cozonac?

Cu o cafea buna si aburinda.

 

INGREDIENTE

  • 600 gr faina
  • 30 gr drojdie ( am pus un pliculet si un pic de drojdie uscata )
  • 300 ml lapte ( l-am incalzit usor )
  • 1 ou ( l-am batut ca pentru omleta cu praful de sare )
  • 1 praf de sare4 linguri cu ulei ( le-am pus in lapte si le-am incalzit impreuna)
  • 3 linguri de zahar ( Am folosit 3 linguri de green sugar )esente / miroase le zicea bunica mea (coaja de portocala, lamaie, esenta de vanilie si o jumate de baton de vanilie in lapte) .
  • Rezulta 2 cozonacei.
  • pentru umplutura:
  • - miez de nuca tocata grosier
  • - 1 lingura de green sugar
  • - un cubulet de unt moale pentru uns
  • pentru glazura:
  • - 3 linguri de green sugar
  • - 1 lingura de apapentru cel normal aceleasi cantitati ca mai sus dar cu zahar normal
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac trandafir cu nuca, dietetic si normal:

Am amestecat  faina cu drojdia praf si cu indulcutor greensugar

Am adugat laptele si uleiul incalzite usurel peste oul batut si apoi peste cele uscate si am pornit robotul.

Am infoliat vasul si sincer, mi-am vazut de alte` alea prin casa. Cand m-a lovit "piticul" si m-am gandit : ce ziceau aia de la Green Sugar? Ca nu se schimba proprietatile la procesare termica? Ia sa vedem daca au dreptate! Am pus alt zahar green - 3 linguri la caramelizat cu un strop de apa. Rezultatul nu a fost identic cu cel al zaharului normal ca aspect, dar inegalabil ca gust. E un pic mai deschis la culoare si avea tendinta sa se albeasca cand se racea, Am imbracat o craticioara in zaharul green caramelizat si am facut acelasi lucru cu alta craticioara cu zahar normal pentru comparatie. Si cat am lasat la racit zaharul. In timp ce cel normal paraia de zor, cel green era cuminte. Aluatul meu era de o frumusete rara. 

Am intins cele 2 foi pe rand. Am dat cu unt, am presarat nuca si zahar normal pe unul si greensugar pe celalalt. Am rulat, am taiat rondele si le-am pus in cele 2 craticioare fara sa le incurc.

Care e diferenta? Vedem cand rasturnam. Si rasturnam repede dupa ce coacem ( aprox. 30 minute la 175 de grade, functie si de cuptor) ca sa nu se intareasca zaharul caramel.

Gustativ - eu zic nicio diferenta in timp ce sotul meu ( Ursul pentru cunoscuti) a declarat raspicat ca celalalt e muuult mai bun (adica cel cu green sugar si la suprafata, caci  aluatul a fost acelasi)

Hai, sa aveti pofta!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac trandafir cu nuca, dietetic si normal" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

Rocsi 1

01.09.2016, 21:19

O bucatica calda, nu as refuza

Panacris 1

02.09.2016, 09:35

mirela0911 1

03.09.2016, 19:26

As servi o bucata dimineata la cafea!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Lava cake sau Vulcan de ciocolata