Daca nu l-ati facut pana acum, e musai sa-l incercati. E o bijuterie de cozonac , foarte bun si parca gatit de sarbatoare.
Se cerne faina, se amesteca cu sarea si coaja de lamaie. Se amesteca zaharul cu zaharul vanilat si laptele caldut, apoi cu drojdia pana se dizolva. Se toarna toate peste faina si se framanta impreuna cu ouale circa 10 minute.
Intr-o cratita de 26 cm diametru se caramelizeaza cele 12 linguri de zahar si se intinde bine inclusiv pe peretii cratitei.
Pe masa infainata se intinde o foaie de cca 1 cm grosime, care se unge cu untul moale si se presara cu zaharul amestecat cu nuca. Se ruleaza foaia, apoi se taie in 6-7 bucati egale. Se aseaza rulourile obtinute in cratita cu zahar caramelizat, lasand loc intre ele petru ca o sa creasca.
Se lasa la dospit o ora intr-un loc caldut, ferit de curent, acoperit cu un prosop de bucatarie.
Se coace la 180 de grade cam 40 de minute, si imediat ce se scoate din cuptor, se rastoarna cozonacul pe un platou.
Este un cozonac de nota zece: rapid de facut, aspectuos si foarte bun!
1
ca sa taiati rulourile fara sa le tociti puteti folosi in loc de cutit un fir de ata