Dupa o retete grozav de muncita am descoperit o minunatie care creste si da rezultat garantat .
Nuca se toaca grosier ,se amesteca cu cacao si zahar (cca 150 g) si apoi cu stafidele. Umplutura este uscata.
Faina ce cerne intr-un vas. Se presara drojdia peste faina Laptele se pune pe foc impreuna cu zaharul si se infierbanta bine apoi se adauga esenta si coaja de lamaie .
Fierbinte se toarna peste faina si se amesteca putin cu lingura .Apoi se adauga ouale batute bune.Se framanta bine si in cazul in care coca este lipicioasa se mai aduaga faina,1 mana sau 2.Apoi se toarna cate putin ulei si se framanta iar coca.Dupa ce nu se mai lipeste de mana se acopera si se lasa la cald la dospit.Aluatul este destul de moale dar creste minunat de bine si repede.
Nu mai trebuie trantit decat de 3-4 ori si gata .Nu mai asuda grinda si nu mai transpira tavanul.
Formam cozonacii,intindem aluatul cu mana si punem pe o parte umplutura cu cacao si pe celalalta rahat taiat bastonase.
Lasam apoi iar aluatul la dospit cca 30-40 de minute si apoi i coacem la foc micut cca 10 minute pana fac crusta apoi la foc mai mare inca 20.In functie de cuptor.Se incearca cu scobitoarea
1
Aluatul nu trebuie sa fie gros,vartos.
2
Se lasa sa creasca la cald si apoi nu se mai framanta
3
Se intinde cu mana bucata de aluat nu cu merdeneaua