Probabil cunoasteti zicala chimistului francez Antoine Lavoisier "In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma", e valabila si in bucataria mea (mai putin partea in care nu se castiga;;). Mi-a ramas niste sirop de la mucenicii de post si nu-mi sta in fire sa risipesc bunatatile, asa ca l-am folosit la ceva delicios. Ce-am castigat? Ei bine, o minunatie de cozonac aromat, frumos colorat si mai presus de toate pufos.
1. Cernem faina intr-un vas, facem o adancitura in mijlocul acesteia, punem drojdia impreuna cu zaharul. Turnam apa calda si dizolvam drojdia. Acoperim cu un prosop si lasam la dospit 10-15 minute intr-un loc cald, lipsit de curenti.
2. Punem pudra de portocale in sirop si punem vasul la inferbantat, lasam sa dea un clocot apoi oprim focul si lasam lichidul sa se raceasca pana la 35-36 grade celsius.
3. Inglobam siropul cald in compozitia de la pasul 1 si amestecam. Framantam zdravan 7 minute ingloband treptat uleiul. Punem sarea si mai framntam 1-2 minute apoi acoperim vasul si lasam la dospit o ora intr-un loc cald, lipsit de curenti.
4. Preincalzim cuptorul la 170 grade celsius.
5. Framantam aluatul din nou si il impartim in doua.
6. Ungem masa de lucru cu ulei si intindem fiecare bucata de aluat, punem umplutura (ciocolata rupta bucati/razuita pe una si citronatul pe alta), rulam si punem in tava tapetata cu hartie de copt. Acoperim tavile si lasam sa dospeasca 10 minute.
7. Introducem tavile in cuptor, pe raftul din mijloc, pentru 40-50 minute (sau pana vedeti ca s-au rumenit). Totodata punem un vas cu apa rece in partea inferioara a cuptorului (il lasam acolo pana cand scoatem tavile din cuptor).
Varianta pentru sirop:
Se pun intr-un vas pe foc 225 ml apa, 100 g zahar, 4 lgt cu varf pudra de portocale. Din momentul in care incepe sa fiarba se lasa fix un minut. Apoi oprim focul, lasam sa se raceasca pana la temperatura optima si folosit in aluat ca si siropul de la mucenici.
P.S. Eu am rupt ciocolata pentru ca-mi place sa gasesc cate o insula ciocolatoasa ;;) in fiecare felie, dar voi puteti sa o razuiti. :)
1
Drojdia si faina folosita sa aiba musai temperatura mediului ambiant, caci altfel aluatul nu va creste.
2
Umplutura poate varia in functie de preferinta: nuca, stafide, rahat, etc..
3
Siropul se poate inlocui cu suc proaspat de portocala.