Probe......:)...cozonac si pascuta la un loc... un dulce care impaca ambele gusturi :)...eu zic ca-i delicios....pe voi daca veti alege sa probati, va astept cu impresii la cald :)...cozonacul nu e inca taiat felii pentru ca e fierbinte...pentru pofticiosii la mirosul irezistibil am rupt un coltisor de cozonac:)...asa ca voi reveni cu fotografii dupa ce se raceste sa il pot taia frumos ... :)
Aluat cozonac:
Compozitia de nuca:
Umplutura de branza dulce:
pentru uns: 3 galbenusuri:
Atunci cand ne apucam de cozonac e bine sa ne rezervam timp numai pentru el .....ingredientele trebuiesc scoase din timp sa nu fie reci de la frigider...sau daca putem sa le incalzim si sa le aducem la aproximativ aceiasi temperatura.
Separam galbenusurile. Cernem faina, preparam maiaua din 100 ml lapte, drojdia toata si o lingurita de zahar, apoi o lasam la crescut la loc caldut( aveti grija sa nu dea afara din vas).
Zaharul il facem pudra. ( masina de cafea)
Topim untul, il amestecam cu galbenusurile, apoi laptele caldut in care am pus vanilia. Punem si iaurtul deasupra.
Faina o amestecam cu zaharul, punem drojdia in mijloc, si turnam ingredientele lichide deasupra. Adaugam coaja de lamaie si sofranul. Avem nevoie si de un praf de sare.Framantam aluatul pana se leaga si adaugam jumatate din ulei pana il incorporam. Punem si restul de ulei si framantam in jur de 15 sau 20 de minute. La sfarsit infainam aluatul usor si il lasam la crescut in jur de o ora, o ora si jumatate. la loc cald in bucatarie( sau afara la soare daca nu bate vantul) desigur acoperind vasul cu un stergar curat.
Intre timp am preparat compozitia de nuca, am topit ciocolata, la baie de aburi, am amestecat si romul.
Nuca am macinat-o la blender. Am amestecat nuca, ciocolata topita, esenta de rom, zaharul dupa gust si vinul apoi albusurile batute spuma.
Pentru compozitia de branza amestecam toate ingredientele.
Cand aluatul a crescut frumos, il impaturim in inerior ( il pliem) de trei ori.
Vom imparti aluatul in 3 bucati mari. Fiecare bucata la randul ei o vom imparti in doua bucati maricele.
Mie mi-au iesit 3 cozonaci cu cate o minipascuta in mijloc.
Pentru blatul minipascutei am luat cate o bucatica de la fiecare din cele doua bucati mari puse deoparte pentru un cozonac, deci 3 bucati mici din care vom face baza pascutelor si sulurile in forma de cruce.( sau putem renunta)
Fiecare bucata am intins-o pe lung si am umplut foaia de cozonac cu compozitia de nuca, sau stafide, sau rahat.
Am impletit cate doua suluri si le-am asezat in tava rotunda sub forma de colac. In spatiul din mijloc, am pus bucatica de aluat oprita intinsa cat palma. Acolo am trunat din crema de branza pana am umplut si am ajuns in margine.
Am uns cu galbunsul de ou( atentie nu rece) si am mai lasat la crescut in jur de o jumatate de ora.
Cozonacii i-am copt la cuptorul incins la 180 de grade pentru o ora. Daca vi se pare ca focul ii ia prea repede dupa aproximativ 30 de minute acoperiti deasupra cu o foaie de copt.
Se taie numai rece insa daca nu rezistati ii puteti rupe cu mana :)....merita probati ca-s tare gustosi :)
1
Daca vi se pare un cozonac prea dulce pentru gustul personal mai taiati din cantitatea de zahar, noua ne place dulce si foarte aromat, exact in aceasta combinatie( 500 gr de zahar la 1 kg de faina)