Simplu, scurt si la obiect:un cozonac minunat!!!!
Si nu unul oarecare ci unul umplut cu nuca de cocos, bezea, stafide, nuca si inmiresmat cu glazura de mandarine.
Enjoy!
Aluat:
Umplutura:
Pentru inceput tapetam doua tavi de cozonac cu hartie cerata.Le punem deoparte.
*Acum incepem sa ne pregatim aluatul:
1.Punem faina cernuta si un praf de sare intr-un castron mare si incapator.Amestecam usor cu un tel.
2.Laptele il punem intr-o craticioara pe foc la incalzit, dar nu il infierbantam.
3.Cand este caldut, punem zaharul, drojdia, praful de copt, cacaua si amestecam pana la dizolvarea completa.
4.Ouale le batem bine cu o furculita intr-un castronel.
5.Adaugam la ingredientele uscate laptele, uleiul, ouale si incepem sa framantam cu mana pana obtinem un aluat potrivit de moale, pufos si elastic.
6.Acoperim castronul cu un prosop si il lasam la dospit intr-un loc cald pentru 50 de minute, sau chiar o ora.
Intre timp pregatim umplutura asa:
1.Tocam nuca grosier si o punem la prajit intr-o tigaie.Cand este rumenita luam cratita deoparte si o lasam sa se raceasca.
2.Albusurile le batem bine pana sunt spuma.Adaugam in prize zaharul si continuam mixarea pana acesta este bine topit.
3.Amestecam intr-o cratita zeama de la mandarine impreuna cu coaja.Punem cratita pe foc impreuna cu 1 lingura de zahar si lasam sa fiarba 1-2 minute.
4.Luam apoi de pe foc si adaugam stafidele.Le lasam la inmuiat 10-15 minute, dupa care le stoarcem bine cu mana.Zeama o pastram.
5.Cand aluatul a dospit il impartim in doua bucati.
6.Pudram masa lejer cu faina si cu o merdenea incepem sa intindem o foaie mare de aluat.Rotim si dezlipim constant foaia de pe masa de lucru.Trebuie sa ne rezulte o foaie uriasa si fooooarte subtire, atat de subtire incat daca punem o revista sub ea sa se vada scrisul.
7.Cand am terminat de intins foaia, punem bezeaua si o intindem uniform pe toata suprafata.
8.Presaram apoi deasupra nuca de cocos, stafidele si nuca prajita.
9.Incepem sa rulam cu grija si atentie.
10.Trebuie sa ne rezulte un sul foarte lung cam de 1 metru si subtire, cam 4-5 cm.diametru.
Cand am terminat de rulat, ne fixam marimea tavii de cozonac si incepem sa impaturam sulul -serpuim-indoim...(sau cum vreti voi sa-i ziceti) in sus si in jos.
11.Cand este gata, luam cu grija cozonacul rezultat si il asezam in tava pregatita anterior.Trebuie sa arate in final la dimensiune ca si un cozonac normal, dar cu un aspect mai ingramadit sa-i zic asa, adica din mai multe bucati.
12.Procedam la fel si cu a doua bucata de aluat.
13.Cand am terminat de asezat cozonacii in tavi, dam tavile la cuptor, la foc mediu pentru 40-45 de minute sau pana acestia sunt rumeni si bine patrunsi.
Cat timp stau cozonacii la cuptor, pregatim glazura de mandarine asa:
1.Punem din nou pe foc craticioara cu zeama de mandarine in care am inmuiat stafidele.
2.Mai adaugam 3-4 linguri de zahar si o lasam sa fiarba la foc mic pana compozitia incepe sa se lege si seamana cu un sirop.Cand are aspectul vascos precizat, luam cratita deoparte si lasam sa se raceasca.
3.Cand sunt gata cozonacii, scoatem tavile din cuptor si le lasam sa se tempereze.
4.Scoatem cozonacii minunati din tava si ii pensulam pe toata suprafata cu glazura de mandarine.
5.In acest moment cozonacii minunati sunt gata de servit.
Pofta mare si aromata va doresc! Sarbatori fericite!!!